Femeia la 1000 Grade Celsius - Hallgrimur Helgason

Femeia la 1000 Grade Celsius - Hallgrimur Helgason
Preț: 44,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-7883-84-1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 552
Format: 13x20

DESCRIERE

Femeia la 1000 Grade Celsius - Hallgrimur Helgason

 
... m-am născut în toamna anului 1929, într-o șandrama ca o conservă, în Ísafjördur. Și m-am pricopsit cu numele bizar de Herbjörg María, care nu mi s-a potrivit niciodată, și nici numele între ele nu s-au potrivit de fapt. O combinație de ingrediente păgâne și creștine, care s-au amestecat ca apa și uleiul, iar cele două elemente surori continuă să se lupte în mine.
 
Mama a vrut să-mi pună numele Verbjörg, după mama ei, însă bunica nici n-a vrut să audă. Semăna prea mult cu verbúd, „colibă de pescar“ în islandeză, unde, spunea bunica – blestemându-și propria mamă pentru că-i pusese un nume așa de înjositor –, oamenii duceau vieți umede, reci și nefericite.
 
Timp de șaptesprezece sezoane de pescuit, bunica Vera vâslise între insulițele Bjarneyjar și Oddbjarnarsker, iarna, primăvara și toamna, „dar-ar dracii în ei cu ploaia lor pișăcioasă de-au inventat-o în iadul ăla de apă sărată, încă și mai groaznică pe uscat“.
 
Tata a propus să mă cheme Herbjörg în loc, iar aparent, mama nu l-a urât suficient de mult încât să se opună. Personal, aș fi ales numele străbunicii mele materne, nemaipomenita Blómey Efemía Bergsveinsdóttir. A fost singura femeie din istoria Islandei care a purtat acest nume, asta până în secolul XX când, îngropată fiind sub țărâna insulei de cincizeci de ani deja, s-a ales în sfârșit cu două tize...
 
............
 
... acasă mi se spunea mereu Hera, dar când, la vârsta de șapte ani, împreună cu părinții, mi-am vizitat rudele din partea tatei la Copenhaga, servitoarea lor nu reușea să pronunțe „Hera“, așa că-mi spunea fie Herre (cuvântul danez pentru „domn“), fie Den Lille Herre („Micul Domn“).
 
Unchiul meu Puti s-a amuzat foarte tare pe chestia asta, iar de-atunci înainte nu mi-a mai zis decât „Herra“, echivalentul islandez pentru „domn“.
 
La început am suferit din cauza asta, pentru că, într-adevăr, aduceam puțin cu un băiat, dar așa mi-a rămas numele, iar treptat mi l-am însușit. Și uiteașa, din domnișoară am devenit domn.
 
Când am revenit în provincialul Reykjavík al anilor ’50 după o lungă ședere în străinătate, m-am bucurat de o atenție deosebită, o domnișoară radioasă, dată cu ruj și cu apucături mondene, iar porecla s-a transformat într-un nume de scenă aproape: „Printre invitați s-a numărat și domnișoara...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0391 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.