Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial - Keith Lowe

Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial - Keith Lowe
-20%
Preț: 44,00 RON
55,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 456
Format: 16x23

DESCRIERE

Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial - Keith Lowe

 
... aceste îngrijorări au fost cele care au redeşteptat în Meyer sentimentul misiunii pe care o avea de îndeplinit. Dacă ONU nu era pregătită în acest scop, avea să militeze el pentru a-l susţine. Aşadar, Meyer s-a dedicat încă o dată unei cauze - de această dată pentru „a construi o lume mai dreaptă şi mai paşnică”.
 
A început să scrie articole despre deficienţele ONU şi despre cum ar putea fi întărită organizaţia. S-a înscris în mişcarea pentru înfiinţarea unui guvern mondial şi a fondat una dintre cele mai importante organizaţii ale acesteia, United World Federalists. în următorii doi ani, a străbătut neobosit SUA, militând pentru cauza sa, colectând fonduri şi ţinând prelegeri despre pericolele unei noi curse a înarmării cu Uniunea Sovietică.
 
Temerea cea mai mare a lui Meyer din perioada aceea a fost legată de forţa distructivă a bombei atomice, despre care îşi imagina că va readuce lumea la un nou Ev Mediu întunecat. Credea cu putere că, fiind singurul stat care deţine bomba, SUA aveau datoria să ţină omenirea departe de posibilitatea unei noi catastrofe. „Cei care au puterea au şi responsabilitatea”, scria el. Statele Unite trebuie să susţină cu toată tăria principiul guvernării mondiale, „cu bună-credinţă şi fără ameninţarea folosirii forţei”. Numai atunci URSS ar putea fi influenţată să răspundă la fel.
 
Meyer avea să fie dezamăgit încă o dată. Indiferent cât de multă pasiune şi energie punea în argumentaţia sa, devenea tot mai evident că guvernul SUA nu avea să îmbrăţişeze niciodată cauza lui - şi nici poporul american, de altfel. Nici Uniunea Sovietică nu părea să dea vreun semn că ar susţine-o: dimpotrivă, Meyer însuşi fusese atacat de presa sovietică pentru că era „frunza de smochin a imperialismului american”.
 
In toamna anului 1949 a început să îşi piardă încrederea. Se simţea „pustiu” şi „neproductiv” şi i-a apărut teama de „fanatismul inuman” al propriilor sale argumente. „Avertismentele mele repetate despre apropierea unei catastrofe nucleare îmi răsunau fals în minte şi ajunsese să-mi displacă sunetul vocii mele în timp ce promiteam o salvare federalistă, în care nici eu însumi nu mai credeam cu adevărat.” Dezamăgit şi epuizat, a demisionat din poziţia de preşedinte al United World Federalists şi s-a retras din viaţa publică.
 
în următoarele optsprezece luni, dispoziţia i s-a schimbat din nou. îşi petrecea timpul analizând amănunţit relaţiile tot mai sumbre dintre SUA şi Uniunea Sovietică şi reflecta asupra caracterului comunismului de tip stalinist. Avusese o oarecare experienţă cu comuniştii care încercaseră să se infiltreze şi să saboteze American Veterans Committee -o altă cauză pentru care militase Meyer - şi ajunsese la o concluzie neliniştitoare în privinţa determinării de care aceştia pot da dovadă.
 
La începutul anilor 1950, era convins că în acel moment ceea ce reprezenta cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale era comunismul şi nu „mândra independenţă naţională”. Privind retrospectiv, a susţinut, nu fără o nuanţă de amărăciune, că nu avea nicio importanţă cât de multă „bună-credinţă” aveau SUA, de vreme ce conducerea comunistă nu s-ar fi dat în lături de la nimic până când nu ar ajunge să domine şi restul lumii.
 
Aşa se face că, în 1951, Meyer a luat hotărârea să se „înroleze” într-o nouă cruciadă: a intrat în CIA şi s-a dedicat luptei împotriva comunismului. Spre deosebire de alte cauze care l-au însufleţit, aceasta a fost menită să dureze pentru tot restul vieţii sale profesionale...
 
CUPRINS:
 
Lista ilustraţiilor 
Nota autorului cu privire la numele asiatice  
Introducere    
 
Partea I
MITURI ŞI LEGENDE
1.    Sfârşitul lumii  
2.    Eroi    
3.    Monştri   
4.    Martiri   
5.    Lumea ca un nou început  
 
Partea a Il-a UTOPII
6.    Ştiinţa    
7.    Utopii planificate   
8.    Egalitate şi diversitate  
9.    Libertate şi apartenenţă   
 
Partea a IlI-a O SINGURĂ LUME
10.    Economia mondială    
11.    Guvernul mondial    
12.    Dreptul internaţional   
13.    SUA  
14.    URSS  
15.    Ralarizarea mondială    

Partea a V-a
DOUĂ SUTE DE NAŢIUNI

16.    Naşterea unei naţiuni asiatice   
17.    Naşterea unei naţiuni africane   
18.    Democraţia în America Latină    
19.    Israel: naţiunea arhetipurilor   
20.    Naţionalismul european    

Partea a Vl-a
ZECE MII DE FRAGMENTE

21.    Trauma    
22.    Pierderea  
23.    Proscrişi    
24.    Globalizarea popoarelor  

Epilog   
Mulţumiri   
Bibliografie   
Note   
Indice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0362 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.