Gauguin din orasul albastru

Gauguin din orasul albastru
-7%
Anul publicării: 2018
Pagini: 320
Format: 14x21
Preț: 41,76 RON
44,90 RON (-6,99%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Gauguin din orasul albastru - Jean-Luc Bannalec

 
Portret-robot. Dupin. Comisar d’antan. Artagos. Dependent de cafeina. Parizian. Tocmai mutat de la Paris intr-un loc uitat de lume. Pe Coasta Bretona. In Pont-Aven.
 
De la croisantul sau matinal cu cafea direct pe scena unei crime, intr-o comunitate adormita, intr-un mister perfect si un paienjenis mut de secrete cu miros de mare si gust de fries francais. O scrisoare de amor pentru Bretania si un PS semnat Gauguin...
 
Fragmente:
 
... după ce avea să termine aici, intenţiona să se ducă direct la chioşcul de alături, de unde puteai să cumperi tutun şi ziare, dar şi bilete de loterie.
 
- Săptămâna trecută, încă de vineri dimineaţă, biletele se epuizaseră deja peste tot.
 
- Da... ştiu...
 
Dupin dormise - ca, de altfel, de atâtea ori în săptămânile din urmă - extrem de prost. Iar acum tot încerca să se concentreze asupra ziarului întins înaintea lui pe tejghea.
 
In iunie, stătea scris, partea de nord a regiunii Finistere nu s-ar fi ales decât cu 62 de procente amărâte, din cele 145 de ore cu soare ale unui iunie obişnuit, din punct de vedere statistic.
 
Finistere-ul sudic ar fi atins 70 procente, însă în regiunea Morbihan, aflată la doar câţiva kilometri spre est, s-ar fi ajuns totuşi la nu mai puţin de 82 de procente.
 
Articolul apărea pe prima pagină a ziarului Ouest France. Asemenea statistici mirobolante despre vreme erau o specialitate a publicaţiei - de fapt, a tuturor publicaţiilor bretone, ba şi a tuturor bretonilor.
 
„De câteva decenii bune" - aceasta era chintesenţa dramatică a articolului - „nu a existat un iunie atât de vitregit de soare şi atât de friguros."
 
Puteai să citeşti povestea asta aproape în fiecare an. Articolul se încheia aşa cum era de aşteptat: „Este foarte adevărat: în Bretania vremea e frumoasă - de cinci ori pe zi." Era un fel de mantră patriotică.
 
Numai bretonii aveau dreptul să se plângă sau să facă bancuri despre vremea din Bretania; dacă alţii făceau asta, remarcile lor erau imediat socotite nepoliticoase, ba chiar grobiene.
 
Dupin învăţase, de-a lungul a aproape trei ani petrecuţi aici, că aşa stăteau lucrurile cu tot ceea ce era socotit ca fiind definitoriu pentru „bretonitate"...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Literatura universala

31,92 RON
39,90 RON (-20%)
24,00 RON
30,00 RON (-20%)
36,00 RON
45,00 RON (-20%)
38,70 RON
43,00 RON (-10%)
37,80 RON
42,00 RON (-10%)
37,80 RON
42,00 RON (-10%)
32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Created in 0.0591 sec