Geniul pasarilor (Jennifer Ackerman)

Geniul pasarilor (Jennifer Ackerman)
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 480
Format: 15x21
Categoria: Diverse
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Geniul pasarilor (Jennifer Ackerman)

 
... in Geniul păsărilor, Jennifer Ackerman ne poartă în câteva dintre cele mai avansate centre de cercetare a păsărilor: laboratoarele din Insula Barbados şi din Noua Caledonie, marile comunităţi de piţigoi din Marea Britanie, habitatele păsărilor-grădinar din Australia, coastele Atlanticului devastate de uraganul Sandy şi munţii cu climă tot mai caldă, din zona centrală a Virginiei şi din statele din Vest...
 
Din carte:
 
Măsurând inteligenţa la păsări

Pădurea e răcoroasă, întunecată şi în primul rând tăcută, cu excepţia unui ciripit ocazional care se aude de undeva dinspre coronament - un amestec de nuanţe cum ar fi verde-smarald, lichen, avocado şi un verde-închis amestecat cu o nuanţă de arămiu, aproape irizat.
 
Aceasta e pădurea tropicală muntoasă tipică de pe insula Noua Caledonie, o limbă de pământ izolată în Paciful de Sud-Vest, la jumătatea distanţei între Australia şi Insula Fiji.
 
Parc des Grandes Fougeres şi-a primit numele de la copacii ferigă giganţi care cresc pe insulă -până la şapte etaje înălţime - şi care îţi dau senzaţia că te afli într-o pădure din paleozoic. Cărăruia pe care înaintez urcă o vreme, apoi coboară spre un izvor, unde ciripitul şi chemările se aud tot mai tare.
 
Am venit pe această insulă ca să văd o pasăre care este probabil cea mai inteligentă din lume, cioara de Noua Caledonie (Corvus moneduloides), un exemplar neobişnuit de inteligent al des întâlnitei familii a corvidelor.
 
E o specie de păsări făcută celebră de Betty, o cioară care în urmă cu câţiva ani şi-a construit în mod spontan o unealtă sub formă de cârlig ca să ajungă la hrană.
 
In 2014, specia a ajuns din nou în centrul atenţiei datorită unui exemplar de o inteligenţă sclipitoare, poreclit „007”, Cand soluţia lui rapidă la un puzzle în opt paşi a fost surprinsă pe peliculă de o echipă de filmare de la BBC.
 
 Puzzle-ul a fost creat de Alex Taylor, conferenţiar la University of Auckland, din Noua Zeelandă. Puzzle-ul presupune parcurgerea a opt „etape”.
 
Fiecare etapă presupune rezolvarea unei probleme, iar pentru asta pasărea are la dispoziţie diferite „truse de unelte” conţinând beţe şi pietre, toate dispuse pe suprafaţa unei mese.
 
Pasărea 007 a văzut unele părţi din puzzle, dar niciodată în acea configuraţie. Pentru a obţine bucăţica de carne din ultima cameră, pasărea trebuia să parcurgă paşii puzzle-ului în ordinea corectă.
 
In film, o pasăre neagră, frumoasă, intră în cadru, se aşa-ză pe o ramură, 1a înălţime, şi analizează situaţia câteva momente. Apoi zboară pe o ramură de care e legat cu sfoară un beţişor - primul pas în rezolvarea problemei.
 
Pasărea trage de sfoară, puţin câte puţin, până reuşeşte să prindă beţişorul cu ciocul. Apoi coboară de pe ramură pe masă, ţopăie până la locul unde se află mâncarea şi vâră beţişorul prin gaura recipientului cu hrană ca să ia bucata de carne.
 
Dar beţişorul e prea scurt, aşa că îl foloseşte pentru a scoate trei pietricele din trei cutii diferite, pe care le aruncă una câte una într-o...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere    
 
1. De la pasărea Dodo la ciori 
 
2. Calea păsărească   
 
3. Cercetătorii 
 
4. Ciripit de păsărele   
 
5. 400 de limbi păsăreşti 
 
6. Pasărea artist 
 
 7. Hărţi mintale 
 
8. Oraşul vrăbiilor 
 
Mulţumiri 
Note

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0634 sec