Geostrategia - Silviu Negut

Geostrategia - Silviu Negut
Preț: 68,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-728-854-7
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 688
Format: 13x20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Geostrategia - Silviu Negut

 
... prin lucrarea de faţă, Silviu Neguţ şi Marius-Cristian Neacşu se încadrează în curentul noului realism. Este, desigur, o coincidenţă că, în 2018, John Mearsheimer, probabil cel mai apreciat realist în viaţă, a enunţat principiile teoriei sale în amfiteatrul Academiei de Studii Economice de la Bucureşti.
Realismul lui J. Mearsheimer, dar şi liberalismul internaţional clasic (dezvoltat în prezent, printre alţii, de A. Moravscick) s-au dovedit vulnerabile la ceea ce Gearoid O. Tuathail numeşte „geopolitica critică”. De aceea, cred că este potrivit să definesc pe scurt contextul teoretic în care este publicată Geostrategia lui S. Neguţ şi M. C. Neacşu. Pornesc de la ideea că, pentru cititorul român, este benefică clarificarea disputei constructiviste sau critice, tranşată cumva încă din anii 2000 prin dialogul academic, altfel destul de intens, dintre geopoliticienii Colin S. Gray şi Gearoid O. Tuathail.
Pe scurt, Tuathail, alături de autori deja consacraţi din şcoala critică şi constructivistă, consideră că, astăzi, geopolitica ar trebui să evidenţieze modalităţile, altfel superficiale şi interesate, prin intermediul cărora geopolitica clasică interpretează harta politică mondială proiectând propriile ipoteze culturale şi politice (Tuathail, 1999: 108). Geografia este, credea distinsul autor, o inevitabilă geo-scriere (geo-graphing), o scriere despre pământ, locuri şi oameni. Geopolitica este, la rândul său, o scriere culturală şi politică despre sensul şi înţelesul lumii. Este o interpretare a geografiei. Când nu căutăm sau nu acceptăm scrieri alternative, devenim prizonierii unui mit. Mitul geopolitic este o interpretare care are o funcţie mentală. Ca oricare alt mit, ne ţine prizonierii unei idei. în cazul britanic, de pildă, Tuathail crede că geopolitica a fost mai degrabă un instrument pentru a educa elita să gândească imperial. Patriarhatul cultural englez, chiar şi în formele sale feminizate (ironizate, de pildă, în melodiile formaţiei Queen!), şi-a perpetuat influenţa în modernitatea târzie. în felul acesta, pluralitatea naturală a lumii a fost redusă la o singură opţiune, anume un mit care să hrănească imaginaţia colonială britanică (Ibidem, 113). Mitul thalasocratic englez (bazat pe dominaţia mărilor şi oceanelor) a fost transferat, după 1945, în sarcina coloniilor din Lumea Nouă şi metamorfozat, ca proiect geopolitic, în naraţiunea euroatlantică (transformarea Atlanticului în mare interioară, precum Mediterana odinioară). Beneficiarii direcţi ai acestui proiect ar fi britanicii...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt de mulţumire    3
Studiu introductiv     ,    5
Geostrategia în raport
cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei    13
Cuvânt înainte    19
CAPITOLUL I • LUMEA LA ÎNCEPUTUL
MILENIULUI III     25
1. 1.    De la „pacea eternă” la „pacea rece”    25
1. 2.    Politica globală. Jocuri şi jucători
pe „marea tablă de şah”    28
1. 3.    Cine face jocurile?     33
1. 4.    Balanţa de putere    35
CAPITOLUL II • INTRODUCERE ÎN GEOSTRATEGIE    43
2. 1.    începuturile geostrategiei     43
2. 2.    Confuzii privind conceptul de geostrategie    46
2. 3.    Geografia militară - precursoare a geostrategiei     52
2. 3. 1.    Geografia militară franceză    54
2. 3. 2.    Geografia militară germană     54
2. 3. 3.    Geografia militară spaniolă    55
2. 3. 4.    Geografia militară italiană     55
2. 3. 5.    Geografia militară austriacă şi elveţiană     56
2. 3. 6.    Geografia militară rusă    57
2. 3. 7.    Geografia militară anglo-saxonă    58
2. 3. 8.    Geografia militară românească    59
............
.......
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0379 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.