Homeric - Doina Ruști
32,00 RON
40,00 RON (-20%)

Homeric - Doina Ruști

Homeric - Doina Ruști
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7911-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 336
Format: 13x20

DESCRIERE

Homeric - Doina Ruști

 
... Pantelimon îşi răsuci peste frunte o pânzică de fir. Nu-şi acoperea decât rareori capul, pentru că dispreţuia fesurile, făcute pentru trepăduşii din prăvălii şi pentru pieţari, dar nu-i plăceau nici şalurile care-ţi fac capul cât un dovleac, în schimb, dacă-şi simţea părul bătându-i peste urechi, devenea imediat un om liber şi demn.
 
Aşa îl şi vedeau mulţi. Mai ales când urca pe scară şi-ncepea să picteze, arăta ca o barză pletoasă. Uneori îşi băga nasul în pictură, să repare câte ceva, iar alteori ridica un picior pe treapta de sus, ca să se poată sprijini pe genunchi, şi cădea într-o contemplaţie lungă, intrând cu totul în lumea pe care-o picta, întotdeauna surprinzătoare prin amănuntele din fundal.
 
Făcea portrete, iar în spatele lor se întindea mahalaua, părţi din ea, din faţa ei nevăzută. Ştia să scoată la lumină acele lucruri care, deşi erau în minţile tuturor, nu se aflau la vedere.

Picta pe zidul măcelăriei, ceea ce făcuse ca acel loc să devină atracţia mahalalei Gorgani. Unii ieşeau din case doar ca să vadă ce-a mai pictat, încercând să ghicească formele şi detaliile pe care avea să le ia desenul, cu toate că ştiau prea bine despre ce va fi vorba.
 
Desena la comandă, mai ales portrete ale unor inşi pentru care nimic nu conta mai mult decât să-şi vadă faţa întinsă pe zidul măcelăriei. Nu se zgârcea la vopsele, de unde şi numărul mare al clienţilor săi. Putea să vină sfârşitul lumii, şi tot n-ar fi renunţat cineva la această plăcere care pune sângele în mişcare.
 
Pantelimon îi zugrăvea ca pe sfinţi, în atitudini demne, adăugând de multe ori ceea ce clientul cerea, lucruri care nu existau în realitate, un cercel mai fistichiu ori o trăsură, un şal scump ori o blană.
 
Arătau mai bine ca-n realitate, mai luminoşi, mai siguri pe ei, iar unii, după ce se vedeau pe perete, împrumutau ceva din portret,...
 
CUPRINS:
 
I.    Personajele    
II.   Povestea lor  
III.  Povestea din spatele poveştii    
IV.  Povestea mea

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

19,96 RON
24,95 RON (-20%)
23,96 RON
29,95 RON (-20%)
24,00 RON
30,00 RON (-20%)
24,00 RON
30,00 RON (-20%)
16,00 RON
20,00 RON (-20%)
Created in 0.0313 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.