Hygge. Arta daneza a fericirii (Marie Tourell Soderberg)

Hygge. Arta daneza a fericirii (Marie Tourell Soderberg)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 224
Format: 18x22
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Hygge. Arta daneza a fericirii (Marie Tourell Soderberg)

 
... se spune că hygge este strâns legat de caracterul naţional al danezilor. Dar, în esenţă, nu este un concept danez, ci universal. Hygge este pentru toată lumea; indiferent cine eşti, indiferent de unde eşti.

... numele meu este Marie Tourell Soderberg. Locuiesc în Copenhaga şi sunt actriţă, şi, ca toată lumea în zilele noastre, simt câteodată că mă înec în muncă. După o repetiţie la teatru, urmează o audiţie pentru o serie de televiziune, şi imediat după, o sesiune de dublaj pentru un nou film Disney; şi uite aşa, uit să iau o pauză...
 
Fragmente:
 

Hygge are întâietate

 

    Necesităţile zilnice pun la încercare momentele de hygge cotidiene dintr-o familie, dar psihologul Heidi Schoitz este de părere că nu este imposibil să planificaţi mai mult timp împreună:


    „Implicaţi-vă copiii în treburile casnice; desemnaţi sarcini fiecăruia dintre ei. Daţi-le voie să pregătească mâncarea şi încercaţi să serviţi masa împreună cât de des posibil.

 

Ne trezim de multe ori că facem totul singuri, bazându-ne pe ideea că «aşa este mai rapid, şi ne putem bucura de hygge la final»; dar la fel de hyggelig poate fi atunci când facem lucrurile practice împreună.

 

Atunci când îi implicăm pe copiii noştri în sarcinile zilnice, îi învăţăm cum să-şi poarte de grijă. Acest lucru le întăreşte încrederea în sine, respectul de sine şi îi face independenţi.


    Gândiţi-vă, de asemenea, la cum vă gestionaţi timpul. Cu ce vă petreceri timpul? Dispozitivele electronice sunt, de obicei, cele mai mari risipe de timp, deci încercaţi să lăsaţi deoparte telefoanele şi închideţi computerele, televizoarele şi iPadurile, când familia este reunită pentru o activitate sau la masa de seară.

 

De asemenea, nu vă daţi peste cap cu pregătirile. Faceţi o listă de meniuri şi cumpărăturile o dată pe săptămână".

 

...............

 

... există totuşi tendinţe în societatea de astăzi, care tind să ameninţe conceptul de hygge. Cultul corpului şi al sănătăţii de care anumite persoane sunt pasionate ameninţă acele plăceri, care sunt de multe ori asociate cu produse ca dulciuri, prăjituri, bere şi vin.

 

Numărul centrelor de fîtness creşte din ce în ce mai mult, danezii îşi măsoară tensiunea şi colesterolul mai des ca niciodată. Oamenii se înscriu dintr-odată cu miile la maratoane — un sport de nişă, menit pe vremuri pentru nişte fraieri înverşunaţi, şi la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că va deveni un sport atât de îndrăgit.

 

Văzut prin prisma acestor lucruri, hygge are o problemă serioasă de imagine şi, dacă acest val de interes pentru sănătate continuă să facă furori în rândul unui număr tot mai mare de oameni, hygge va avea de dus o luptă grea.


    Reţelele sociale şi de mass-media reprezintă şi acestea o ameninţare. Studiile arată că o mare parte dintre familiile daneze trec uneori prin perioade de stres. Dar numărul orelor de muncă ale părinţilor danezi nu a crescut, iar timpul liber a rămas acelaşi.

 

Ceea ce s-a schimbat este numărul de ore petrecute în lumea digitală şi totodată nevoia de individualizare. Nu este de ajuns să fii un cetăţean bun, care îşi plăteşte taxele şi se poartă civilizat. Nu, nu... trebuie să avem o carieră, o familie, o casă frumoasă, să avem grijă de felul cum arătăm, să ne realizăm şi să împărţim totul despre noi pe reţeaua socială.

 

Aceste forme de comunicare consumă timpul pe care l-am putea petrece împreună, ca familie; sunt elemente perturbatoare în prezenţa copiilor noştri şi pot fi surse de certuri, dacă părinţii încearcă să limiteze accesul copiilor sau al celuilalt părinte la acestea...

 

 

CUPRINS:

 

Introducere 

 

Cum se vorbeşte hygge
De unde vine hygge? 
Sentimentul de apropiere
Cu hygge la masă
Cum să introduceţi hygge în căminul vostru 
10 idei care te pot inspira
Hygge în cele patru anotimpuri 
Potenţialul conceptului de hygge

 

Postfaţă 
Dicţionar de expresii cu hygge 


Inspiraţie 
Mulţumiri 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0720 sec