Iluzia cristalizării. Comunism, exil, destine

Iluzia cristalizării. Comunism, exil, destine
-10%
Preț: 31,41 RON
34,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067936421
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 480
Format: 13x20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Iluzia cristalizării. Comunism, exil, destine - Liliana Corobca

 
... ignoram ce este o societate democratică, ce înseamnă libertatea, ce înseamnă a avea drepuri cetăţeneşti, deşi democraţia a început din timpurile antice, mitologice, cu Antigona, cu Codros, ultimul rege atenian, dar eu nu o cunoscusem, având doar o vagă idee, din auzite, din povestite.
 
Regretatul Iancu Raţiu avea chiar o deviză foarte explicită a democraţiei, inspirată de o vorbă de duh a lui Voltaire: – Eu lupt, spunea Raţiu, pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! Poporul meu se învăţase cu jugul comunist pe grumaz, se obişnuise, ba chiar îi era drag, îi mai pui nişte fundiţe, nişte zorzoane, nişte clopoţei, cozi de vulpe, floricele şi uite ce frumos este!
 
E mai bine cu jugul în libertate, fie ea şi supravegheată, decât în puşcărie, nu‑i aşa? Vă mai aduceţi aminte versurile lui Bolintineanu, din Daniil Sihastrul: Capul ce se pleacă sabia nu-l taie, Dar cu umilinţă lanţu-l încovoaie.
 
Experienţa vieţii mi‑a dovedit că de multe ori poate fi invers, dacă posesorul capului alege cu grijă momentul propice când să nu plece grumazul şi că osânda se poate transforma, cu voia şi ajutorul Domnului, în izbândă. Sabia taie deseori un cap tocmai pentru că este plecat, şi‑atunci este mai bine ca omul să nu‑l încovoaie, dacă momentul este prielnic.
 
Acum, poporul nu este o entitate omogenă, coerentă. Fiecare om gândeşte aşa cum simte şi cum poate, unii chiar nu gândesc deloc, alţii gândesc aşa cum sunt învăţaţi, căci Partidul gândea pentru toţi, iar bieţii de noi, vorba aceea: noi muncim, nu gândim!
 
Iar alţii, mai cârcotaşi, gândesc exact pe dos de cum li se spune să gândească, precum eu în tinereţe, fiind convins că orice mi se preda la şcoală era fals, întrucât în familie mi se spunea altceva şi eu generalizam, extinzându‑mi gândirea la absolut, chiar şi atunci când mi se spunea un adevăr. Aceştia sunt ireductibilii şi ei nu‑şi pot nicidecum găsi locul într‑un regim totalitar...
 
CUPRINS:
 
Înainte de prima întrebare
 

PARTEA I‑A — Copilăria unui fiu de prințesă
PARTEA A II‑A – La răscruce. Anul 1977
PARTEA A III‑A – Un copac în exil
PARTEA A IV‑A – Cărți de aur și alte cărți
PARTEA A V‑A – Noțiunea de „prezent

După ultima întrebare

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0304 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.