Imparatese, regine, printese si povestile lor scandaloase - Philippe Delorme

Imparatese, regine, printese si povestile lor scandaloase - Philippe Delorme
-10%
Preț: 28,80 RON
32,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7049-6
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 228
Format: 13x20

DESCRIERE

Imparatese, regine, printese si povestile lor scandaloase - Philippe Delorme

 
... de o jumătate de mileniu încoace nu a încetat să provoace fantasme, să stârnească pasiuni. In prefaţa piesei sale de teatru din anul 1833, Victor Hugo se întreabă: „Dar cine a fost, până la urmă, Lucrezia Borgia? Adunaţi laolaltă cele mai hidoase şi mai îngrozitoare diformităţi morale şi aşezaţi-le unde se potrivesc, adică în inima unei femei ale cărei frumuseţe fizică şi grandoare regească vor face crima să pară şi mai înspăimântătoare..."

Acestui caracter monstruos poetul romantic îi asociază un sentiment de dragoste maternă, astfel încât „acest suflet deformat va apărea aproape frumos înaintea ochilor noştri înlăcrimaţi".
 
Un personaj de teatru, de o frumuseţe diabolică, corupătoare şi criminală insensibilă, aceasta este Lucrezia Borgia pe care generaţii întregi de istorici şi scriitori de cărţi istorice au zugrăvit-o cu plăcere în tonuri sângeroase, o nouă lady Macbeth, „dispreţuită, blestemată, urâtă de oameni, condamnată de ceruri, atotputernică infamă...".

Secolul al XIX-lea, epocă a unor puternice contradicţii, îşi propune totuşi să reevalueze acest verdict implacabil. La treizeci de ani după ce a fost scrisă tragedia lui Hugo, în 1866, marchizul Campori publică la Modena o primă pledoarie, intitulată Una vittima della Storia, Lucrezia Borgia—O victimă a istoriei, Lucrezia Borgia.
 
Mai târziu, în numele adevărului istoric, eruditul german Ferdinand Gregorovius se declăra apărătorul acestei nefericite prinţese, acuzare pe nedrept, dupâ părerea lui: ''Lucrezia Borgia este, dintre toate femeile, figura cea mai lipsită de noroc din istoria moderna.
 
Si fie vina ei, sau poartă doar povara unui blestem pe care lumea l-a aruncat pe nedrept asupra sa? [...] Alexandru VI şi Cesare au propria istorie, In timp ce Lucrezia Borgia nu are mai mult decât o legendă.
 
Conform acestei legende, ca este o bacantă care duce Intr-o mână o fiolă cu otrăvi şi, in ceaialta, un pumnal. In acelaşi timp, este o Furie cu trăsături dulci şi frumoase ca ale unei Gratii. “...
 
CUPRINS:
 
I.    Clitemnestra   
II.    Izabela   
III.    Cleopatra   
IV.    Messalina   
V.    Teodora   
VI.    Fredegonda   
VII.    Isabelle a Franţei   
VIII.    Lucrezia Borgia  
IX.    Margareta de Valois  
X.    Christina a Suediei  
XI.    Catherine-Charlotte de Monaco 
XII.    Ecaterina II a Rusiei  
XIII.    Carolina de Brunswick    
XIV.    Isabela II a Spaniei     
XV.    Marie Bonaparte   
XVI.    Margaret a Marii Britanii    

Repere bibliografice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0349 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.