In cautarea consonantelor
30,60 RON
34,00 RON (-10%)

In cautarea consonantelor

In cautarea consonantelor
-10%
Preț: 30,60 RON
34,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 224
Format: 13x20
Categoria: Literatura

DESCRIERE

In cautarea consonantelor - Valentina Sandu-Dediu

 
... a căuta transparența în muzică înseamnă a găsi tot felul de metafore seducătoare care să asocieze imaginația cu sonorități clare, limpezi, cristaline.
 
Dacă rugați un muzician (sau un meloman) să enumere muzici transparente, e posibil ca primul pe listă să fie Mozart. Ar urma, poate, Maurice Ravel (Jeux d’eaux printre altele) și în genere piese asociate cu apa în toate formele ei (Ghețarul de la Scărișoara de Marțian Negrea, bunăoară, sau Catedrala scufundată a lui Claude Debussy).
 
Avem tendinţa să ne gândim la teme acvatice pentru transparență, dar dacă reflectăm ceva mai mult, ne dăm seama că impresionismul (din care au ieșit exemplele de mai sus) preferă o anume încețoșare care-i este proprie, o transparență tulbure și ambiguă.
 
Să revenim însă la Mozart, pentru a observa că și acum, la atâta timp după dispariția sa fizică, biografii încă au dubii asupra multor aspecte ale vieții sale: lipsa de transparență planează inevitabil asupra relatărilor cronicarilor.
 
Unii regretă din perspectivă științifică misterele ce nu pot fi dezlegate, alții se bucură de multiplele posibilități de a ficționaliza destinul mozartian...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Eterna poveste a disonanței
 
1. CONSONANȚE IMPERFECTE
 
Mozart și Amadeus, compoziții și ficțiuni: disonanțe în interpretare?
Sonorități transparente
„Mozart, o viață”
Interpretări, receptări, cercetări
Ficțiuni
Interpretarea informată istoric: refugiul în trecut și mitul autenticității
„HIP”: azi și ieri
Reprimarea prezentului muzical
Autenticitate, fidelitate, autenticități
Înainte și după neoclasicism: Max Reger și Wilhelm Georg Berger
Într- o frumoasă lună mai, la Leipzig
De la modernismul istorist la modernul moderat
Berger despre Reger
În loc de concluzii: posibile investigații ale efectelor lăsate de Reger asupra muzicii românești. Cazul Constanța Erbiceanu
 
...............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Literatura

Created in 0.0825 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.