In cautarea corpului regasit. O ego-analiza a spitalului

In cautarea corpului regasit. O ego-analiza a spitalului
-20%
ISBN: 978-973-46-6474-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 252
Format: 14x22
Preț: 29,60 RON
37,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

In cautarea corpului regasit. O ego-analiza a spitalului - Vintila Mihailescu

 
... o întreprindere la care nu s-ar fi angajat dacă nu ar fi avut ghinion – căci boala este un mare ghinion, care l-a adus în situaţia de a pătrunde într-un univers complicat, inedit: spitalul.
 
Pe care, dincolo, dar şi în paralel cu autoanaliza lui, a încercat să-l vadă, să-l descifreze cu ochii observatorului social, evidenţiind relaţii dictate de statutul celui spitalizat, de reacţiile sale, dar şi de mecanismele de apărare – ale lui şi ale celor care-l înconjoară, familie, prieteni, doctori, colegi de suferinţă...
 
..........
 
Lăsaţi orice pretenţie, voi care intraţi!

Relaţiile dintre personalul sanitar şi bolnavi nu sunt doar relaţii de îngrijire - ele sunt, intrinsec, şi relaţii de putere. Relaţiile de putere există în orice societate şi în orice instituţie; există şi în spital, conform unei „organigrame” explicite, pe de o parte, şi corespunzător unor tradiţii şi practici implicite, pe de altă parte.
 
Dar, mai presus de toate, există un câmp al relaţiilor de putere în care bolnavul este de-clasat; mai exact, îşi pierde independenţa şi devine un dependent - şi anume, dependent întru viaţă şi moarte.
 
Ceea ce diferă însă, ceea ce face ca un sistem sanitar, un spital, o colectivitate sanitară să funcţioneze sui-generis este modul de utilizare a acestui sistem de putere - mai exact, ce face fiecare membru al sistemului sanitar cu această putere care îi este conferită în relaţia cu bolnavul, în virtutea faptului că este deţinătorul uniformei sanitare, oricare ar fi ea.
 
Bolnavul se loveşte de aceste relaţii de putere înainte de a ajunge la spital - şi, de cele mai multe ori, pentru a ajunge la spital: este purgatoriul cabinetelor „medicilor de familie”. Nimeni nu a calculat vreodată timpul de acces la serviciile de sănătate, adică timpul pierdut între momentul în care cererea ta a fost luată în evidenţă şi cel în care ea a fost rezolvată.
 
Subiectiv, toţi cei care aşteaptă pe culoarele acestor cabinete vă vor confirma însă că durează mult, dezesperant de mult. Nu este însă doar şi în primul rând vina medicilor de familie: sistemul în sine este confuz, personalul şi dotările sunt total insuficiente, birocraţia este greoaie şi mai ales în permanentă schimbare etc.
 
Uneori nu poţi şti pentru cine este mai umilitoare această situaţie, pentru pacienţi sau pentru medici.

Punctul zero al exerciţiului discreţionar al puterii în spital începe, evident, cu forţa brută, interdicţia fizică: pe aici nu se trece! Ea este, în primul rând, apanajul gardienilor...
 
CUPRINS:
 
Cele două corpuri de acasă 
Drumul spre spital    
Spitalizarea   
Domesticirea spitalului 
Relaţia medic-bolnav    
Boală, spital şi mecanisme de apărare    
In-chipuiri ale corpului    
In loc de final

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1331 sec