Intelepciunea banilor - Pascal Bruckner

Intelepciunea banilor - Pascal Bruckner
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Intelepciunea banilor - Pascal Bruckner

 
Ultima iluzie romantică

Orice fiinţă are un preţ: în literatură, obiceiul de a stabili un preţ al indivizilor datează, în Franţa, de la Balzac, iar in Anglia, de la Jane Austen. Omul a devenit o maşină de socotit, i se stabileşte preţul şi face, la rândul său, acelaşi calcul în privinţa celorlalţi.
 
Această manie contemporană cu progresele tehnice în domeniu se impune încă din secolul al XIII-lea, odată cu nume-rologia: trecerea de la cifrele romane la cele indo-arabe, folosirea cifrei zero, domnia „pantometriei“, sistem de măsură care triumfa în astronomie, ceasornicărie, balistică şi, mai ales, în arta războiului care dispune mii de oameni în dispozitiv, gata de luptă.
 
Epoca Luminilor, la rândul ei, răspândeşte ideea calculului plăcerilor şi pedepselor şi începe să evalueze activităţile umane prin avantaje şi costuri. Fenomenul cuantificării timpului şi spaţiului, culminează, în secolul al XlX-lea, cu revoluţia industrială.
 
Trupurile şi sufletele pot fi cumpărate, „civilizaţia a înlocuit peste tot Onoarea cu Banul“. Balzac nu reţine din Revoluţie decât raptul generalizat al bunurilor aristocraţiei şi clerului şi confuzia valorilor, care i-a urmat.
 
Se minunează în faţa „omnipotenţei, omniscienţei, omniutilităţii Banului“, de parcă a fi descoperit piatra filosofală a noii omeniri. Dacă cele două principii active ale Comediei umane sunt aurul şi plăcerea, acestea ascund o mare ticăloşie: furtul, jaful, crima.
 
Bogaţii sunt nişte piraţi respectabili, Balzac introducând în literatură dimensiunea notarială. Pentru el ''destinele de precară amplitudine contabilă“ (Bruno Tessarech) nu au nicio calitate ficţională.
 
Insuşi autorul Verişoarei Bette se omora cu munca pentru a-şi achita datoriile, fiind dovada vie a propriului sistem şi asta atât de evident încât am putea spune despre el: fără grija banilor, nici vorbă de mari romane (regulă cu nenumărate excepţii: Henry James, Edith Wharton, André Gide şi Marcel Proust), lotuşi, Balzac se înşală adesea în calculele lui.
 
Matematizarea lumii abundă în deraieri, cifrele derapează: vezi găurile negre, de miliarde, din bugetele naţionale sau crahurile, minunate exemple de matematici ajunse la demenţă.
 
Mari romane ale banului, ca atare, sunt puţine: banul nu e romanesc decât împletit cu alte pasiuni cărora le este amplificator ori oglindă. A vorbi despre bani înseamnă, întotdeauna, a vorbi despre altceva: despre fidelitate şi trădare, despre ascensiuni fulgerătoare, despre prăbuşiri spectaculoase.
 
Indiferent la naşterea clasei muncitoare, la importanţă dobândită de munca productivă, Balzac anunţă şi anticipează monetizarea lumii.. Işi lansa cărţile ca pe nişte noi titluri de valoare (Bruno Tessarech), pentru a umple piaţa şi a-şi transforma cerneala în venituri...
 
CUPRINS:
 
9 Introducere: Promisiunile lui Lenin
 
15 Partea întâi. Adoratori şi detractori
17 Capitolul 1: Gunoiul diavolului
39 Capitolul 2: Despre eminenta demnitate a săracilor?
49 Capitolul 3: Franţa sau tabuul banului
69 Capitolul 4: America sau moneda spirituală
87 Partea a doua. Trei prejudecăţi privind Viţelul de aur
89 Capitolul 5; Banul, stăpânul lumii?
118 Capitolul 6: Opulenţa aduce nefericire?
146 Capitolul 7: Să fi ucis calculul sordid iubirea sublimă?
 
175 Partea a treia. Bogăţia obligă
177 Capitolul 8: Să reabilităm valorile burgheze?
202 Capitolul 9: Nu e o crimă să te îmbogăţeşti, nici să sărăceşti nu-i o virtute
222 Capitolul 10: Mâna care ia, mâna care dă
245 Concluzie: O schizofrenie asumată  
 
249 Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0377 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.