Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt - Nicolae Baciut

Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt - Nicolae Baciut
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 162
Format: 14X21
Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Steinhardt - Nicolae Baciut

 
Exista oameni pe care ii cunosti doar prin intermediul cartilor, corespondentei, si prin marturia acelor persoane intime lor. Si, in mod firesc, te poti intreba in ce masura ii cunosti?
 
Acel personaj ce se afla in biblioteca sau in chilie, incercand sa raspunda unor intrebari folosindu-se de mijloacele specifice vremii, hartie si stilou, adica de scrisori, e identic cu omul, cu fiinta reala din viata de zi cu zi? In ce masura corespondenta poarta o bucatica din fiinta celor implicati in acel dialog?
 

Unul din acei oameni pentru mine este Nicolae Steinhardt (1912 - 1989). Dumnezeu, destinul, istoria, au facut ca sa aud pentru prima data de el pe bancile Seminarului Teologic din Piatra-Neamt. A fost o intalnire neasteptata cu un erudit carturar dar, mai ales, cu un om marturisitor...
 
Fragmente:
 
... a! Iată-ne în punctul nevralgic: metoda biografică. Rămân la părerea pe care adesea am exprimat-o în scris şi oral. în tinereţile mele l-am citit cu desfătată plăcere pe Saint-Beuve. Dar cred că adevărul e de partea lui Proust, a lui Duhamel, a teoriei Werkimanenkritik.
 
Metoda biografică ne poate ajuta să-l înţelegem pe autor, nu opera. Ne poate lămuri asupra felului cum a fost scrisă şi dezvălui unele amănunte interesante (nu zic ba), însă opera ca fapt, ca unicitate, ca miracol nu ne-o lămureşte deloc!
 
Tot astfel ca şi pământul, cu lumea: geologia, paleontologia, biologia, antropologia ne pot fi de ajutor ca să aflăm cum a evoluat şi se prezintă cosmosul.
 
Dar ce este pământul ori ce este cosmosul ori de ce există pământul sau de ce există cosmosul (şi, în general, vorba lui Einstein, de ce există ceva), ştiinţele menţionate şi altele înrudite lor nu ne pot spune.
 
Opera în sine, ca atare, stă dincolo de biografia cea mai amănunţită, mai exactă ori mai picantă, ea „scapă” biografiei, stă probabil chiar dincolo de puterea de înţelegere a celui care a compus-o, mai bine zis.
 
— Spuneaţi despre Mihai Şora: „acest mare singuratic al culturii române". Ce înseamnă a fi „mare singuratic” într-o cultură?
 
— Termenul „mare singuratic” l-a folosit şi Marin Preda. Ca să-l explic, trebuie să vă rog a-l primi ad litteram. Se cer două condiţii: să fie omul mare (atenţie! Mare, nu celebru) şi să fie cu adevărat singur. (Îmi aduc aminte de o poveste a lui Somerset Maugham: Mexicanul pleşuv şi la explicaţia acestuia, a romancierului: îl numesc astfel pentru că era mexican şi pentru că era chel). Nu oricine poate pretinde a fi un singuratic.
 
Un exemplu autentic imediat: Panait Istrati. Marele singuratic e gata să accepte izolarea, răceala celor din jur, refugiul total în interior.
 
Nu-i pasă de „ce se spune”, nu bate pasul în ritm cu moda, o ţine pe drumul său. Se consideră închis într-o celulă, într-un clopot de vid, într-o găoace. Gândeşte, meditează, scrie pentru el însuşi. 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0614 sec