Invataturile lui Gurdjieff pentru ''A patra cale''

Invataturile lui Gurdjieff pentru ''A patra cale''
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 96
Preț: 19,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Invataturile lui Gurdjieff pentru ''A patra cale'' - P. D. Uspensky

 
... destul de superstiţios, omul se aşteaptă să câştige ceva când îşi sacrifică plăcerile, dar nu aşteaptă nimic de la sacrificarea propriei suferinţe.
 
Are mintea plină de idei false despre suferinţă: persistă să creadă că suferinţa îi este trimisă de Dumnezeu sau de zei ca să-l pedepsească sau să-l educe, şi îi va fi chiar frică să audă de posibilitatea de a se lipsi de suferinţă într-un mod atât de simplu.
 
Ceea ce face această idee şi mai greu de admis este existenţa unui număr mare de suferinţe de care omul nu poate să se dezbare; fără a mai pune la socoteală multe alte suferinţe care sunt bazate numai pe imaginaţie şi la care el nu poate şi nici nu vrea să renunţe, cum ar fi ideea de nedreptate sau credinţa conform căreia ar fi posibilă suprimarea nedreptăţii.

    În plus, multe persoane nu au alte emoţii decât cele negative. Toate „eurile" lor sunt negative. Dacă le-am înlătura emoţiile negative, ar risca să se prăbuşească sau să dispară cu totul.

    Şi ce-ar mai fi viaţa noastră dacă ar fi lipsită de emoţii negative? Ce ar mai fi ceea ce numim artă, teatru, dramă? Ce ar mai fi majoritatea romanelor?

    Din păcate, nu există posibilitatea ca emoţiile negative să dispară; emoţiile negative nu pot fi stăpânite şi nu pot să dispară decât cu ajutorul unor cunoştinţe de şcoală şi al unor metode de şcoală. Lupta împotriva emoţiilor negative face parte integrantă din disciplina de şcoala şi este strâns legată de ansamblul muncii de şcoală...
 
.........
 
... dacă, din primele zile de viaţă, un copil ar putea să fie înconjurat de oameni lipsiţi de emoţii negative, ar fi proba-bil şi el lipsit de ele sau ar avea atât de puţine, încât ar putea să fie uşor controlate printr-o educaţie corectă.
 
Dar, în viaţa reală, lucrurile se petrec cu totul altfel şi, prin toate exem-plele pe care le poate vedea şi auzi, din lectură, filme etc, un copil de aproximativ 10 ani cunoaşte deja toată gama emoţiilor negative şi poate să şi le imagineze, să le reproducă si să se identifice cu ele la fel de bine ca un adult.

    La adulţi, emoţiile negative sunt întreţinute de constanta lor justificare şi glorificare în literatură şi artă, precum şi de autojustificarea şi complezenţa faţă de noi. Nici când ajung să ne exaspereze tot nu credem că este posibil să ne eliberăm de ele.

    În realitate, avem asupra emoţiilor negative mai multă putere decât ne închipuim, mai ales din momentul în care ştim cât sunt de periculoase şi cât de urgentă este lupta cu ele.
 
Dar găsim prea multe scuze ca să le justificăm şi înotăm când în marea de egoism, când în cea a compătimirii de sine, găsind greşeli peste tot, numai la noi nu.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1564 sec