Istoria icoanelor - Silviu N. Dragomir

Istoria icoanelor - Silviu N. Dragomir
Preț: 18,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 152
Format: 13x20
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Istoria icoanelor - Silviu N. Dragomir

 
... după această privire istorică generală asupra dogmei ortodoxe despre cinstirea sfinţilor şi a sfintelor icoane, sâ ne oprim la descrierea practică, cum se prezintă această dogmă în viaţa religioasă a poporului român, anume în România ortodoxă, şi cu aceasta vom încheia tratatul nostru.

Românii din vechime au primit dogmele lor religioase de la primii propovăduitori ai creştinismului; le-au păstrat şi aprofundat sub conducerea Bisericii Ortodoxe, prin toate locurile prin care ei au emigrat în deosebite timpuri şi ni le-au păstrat intacte până astăzi.
 
Vorbind numai despre Principatele Române, care astăzi constituie România, de la înfiinţarea acestor principate în veacul al XIII-lea şi al XIV-lea s-au fondat treptat biserici în toate satele şi cătunele, unde era un grup mai mare sau mai mic de locuitori; ş-au fondat mănăstiri cu biserici măreţe, mitropolii şi episcopii, precum se vede şi astăzi. Unele din aceste biserici reprezintă o vechime respectabilă, de 300-400 de ani şi mai mult.
 
Toate aceste biserici, fie mari, fie mici, fie de piatră sau de lemn, sunt împodobite pe dinăuntru cu icoanele Domnului Hristos, ale Sfintei Fecioare, ale sfinţilor prooroci, apostoli, martiri, cu-vioşi şi drepţi. Din vechime, bisericile cele mari, domneşti, erau zugrăvite şi pe dinafară; resturi de, această zugrăveală exterioară se văd încă şi astăzi la unele biserici vechi...
 
DIN CUPRINS:
 
PRECUVÂNTARE la ediţia de faţă  

Cap. l - Cel mai vechi text catihetic românesc despre cinstirea icoanelor din Biserica Ortodoxă Română    
1. 1    Catihis în scurt pentru cele zece porunci ale lui Dumnezeu
(preluare, ad literam, din învăţătura hristiană a lui Gheorghe Asachi - Iaşi 1836)          
1. 2    Câteva precizări privitoare la Cultul Icoanelor    

Cap. 2 - Despre icoanele făcătoare de minuni din România Ortodoxă  
Cap. 3 Din preocupările Episcopului Melchisedec    

3. 1    Din activitatea ecleziastică, dar şi din înfăptuirile administrative ale Episcopului Melchisedec
3. 2    Seminarul eparhial din Roman  
3. 3    Grădiniţa de copii „Episcopul Melchisedec”    
3. 4    Şcoala de Cântăreţi bisericeşti (Cantori) „Episcopul Melchisedec”
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0344 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.