Itinerariile unei vieți. Apocalipsa după Cioran - Gabriel Liiceanu

Itinerariile unei vieți. Apocalipsa după Cioran - Gabriel Liiceanu
-10%
Preț: 24,30 RON
27,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9789735069650
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 160
Format: 13X20

DESCRIERE

Itinerariile unei vieți. Apocalipsa după Cioran (ultimul interviu filmat) - Gabriel Liiceanu

 
„Acest blestemat, acest splendid Răşinari"

Emil Cioran, cel de-al doilea copil al lui Emilian Cioran şi al Elvirei (Comaniciu) Cioran, se naşte la 8 aprilie 1911 la Răşinari, sat de oieri şi pădurari, aşezat în Transilvania, „pământul de dincolo de păduri“, care pentru un occidental evocă îndeobşte legendara ţară a lui Dracula.
 
Tatăl este preotul ortodox al satului, iar bunicul dinspre tată, Şerban Cioran, „econom“ în acelaşi sat. Bunicul dinspre mamă, Gheorghe Comaniciu, era originar din Veneţia de Jos, sat din judeţul Făgăraş, şi primise în Imperiul Chezaro-Crăiesc, în care îndeplinea funcţia de notar public, titlul de baron.
 
„Acest blestemat, acest splendid Răşinari“, cum îl numeşte Cioran, a cărui imagine l-a urmărit fără încetare ca Ioc ce eliberează şi cheamă apoi către sine, pentru a strânge laolaltă întreaga viaţă, este una dintre cele mai vechi aşezări româneşti din Ardeal.
 
Un document din 1488, apoi mărturii de provenienţă săsească împing originea satului până la „regele hunilor, Attila“, şi, în orice caz, mult înainte de sosirea saşilor în Ardeal şi de întemeierea, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, a „cetăţii lui Hermann“, Hermannstadt, Sibiul.
 
Până către sfârşitul secolului al XIV-lea, satul acesta „de graniţă“, aşezat la io km de Sibiu, trece în mai multe rânduri de sub ascultarea regilor unguri în aceea a voievozilor români, pentru a rămâne apoi, vreme de secole, sub stăpânire ungurească, până când, în 1918, după Pacea de la Trianon, Transilvania se desprinde din Imperiul Austro-Ungar şi se alătură Moldovei şi Munteniei pentru a da naştere regatului României Mari...
 
CUPRINS:
 
Itinerariile unei vieţi: E. M. Cioran    
„Acest blestemat, acest splendid Răşinari“       
De la Sibiu la Bucureşti: revelaţiile nopţii      
Elogiul excesului. De la „prăpastiile vieţii interioare,, la angajamentul politic 
Intre două lumi. In căutarea unei noi identităţi  
Debutul francez sau „povestea unui coşmar“
Un pariu câştigat     
In umbra notorietăţii. Revanşa orgoliului rănit     
Despărţirea de cuvânt   
Moartea lui Cioran    
Apocalipsa după Cioran 
Interviu cu Simone Boue

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0407 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.