Lasa-ti copilul cu mainile murdare

Lasa-ti copilul cu mainile murdare
Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 213
Format: 13x20
Categoria: Sfaturi practice

DESCRIERE

Lasa-ti copilul cu mainile murdare! Sanatate prin cresterea imunitatii - Brett Finlay, Marie-Claire Arrieta

 
Stil de viaţă: boala deficitului microbian

Infometat după natură
 
Schimbările sociale din secolul trecut au schimbat dramatic modul în care trăim. Tipul de muncă pe care o facem, locurile şi tipurile de clădiri în care locuim, ceea ce facem în chip de distracţie şi dinamica familiilor noastre - ca să nu amintim decât câteva aspecte — sunt foarte diferite de cele de acum doar trei generaţii.
 
Din aceste cauze, a n copil acum este foarte diferit de acum treizeci, şaizeci şi în special o sută de ani. Fără îndoială, multe schimbări au fost pozitive.
 
De exemplu, 96% dintre copiii din SUA merg astăzi la şcoală, comparativ cu doar 60% în 1913, iar rata mortalităţii infantile a scăzut de la 150 de decese la 1000 de naşteri la 5 decese la 1000 de naşteri, toate în numai o sută de ani —ambele realizări remarcabile în evoluţia societăţii.
 
Totuşi, unele schimbări aduse de secolul trecut s-ar putea să nu fie atât de pozitive. Copiilor le-a plăcut întotdeauna să se joace, aşa cum o fac şi astăzi, dar activităţile pe care le desfăşoară şi locurile în care ei se joacă acum sunt extrem de diferite.
 
Pe nesimţite, aceste schimbări au dus la îndepărtarea copilului de mediul exterior, iar acest lucru a avut o influenţă majoră asupra expunerii microbiene la copii.
 
Pentru a oferi pe viu un exemplu, încercaţi un experiment simplu: data viitoare când sunteţi la o reuniune de familie sau la un alt eveniment la care sunt prezente mai multe generaţii, întrebaţi reprezentanţi din diferite generaţii ce obişnuiau să facă în copilărie ca să se distreze.
 
Incercaţi să-i faceţi să se gândească nu doar la activităţile la care participau, dar şi la locurile în care se jucau şi la cât de mult timp petreceau afară.
 
Presupunem că răspunsurile pe care le veţi primi vor suna cam aşa: ''Veneam acasă de la şcoală, mâneam ceva şi nu ne mai întorceam acasă decât când se făcea vremea cinei,” sau „Hoinăream prin împrejurimi în grupuri de câte zece până la douăzeci de copii, ne urcam prin copaci, construiam cetăţi, ne fugăream unii pe ceilalţi până se făcea întuneric” şi favoritele noastre: „Dacă stăteam în casă însemna că suntem ori bolnavi ori pedepsiţi" şi „îmi amintesc că aveam veşnic genunchii murdari şi zgâriaţi.”
 
Comparaţi toate astea cu „Imi place să mă uit la Netflix,” „Jocuri video!” şi „îmi trimit mesaje cu cel mai bun prieten.” Pare aproape lipsită de naturaleţe ideea că amintirile din copilărie pe care şi le fac copiii moderni se petrec în principal între patru pereţi, departe de natură, dar aceasta este realitatea.
 
Statisticile sunt cu adevărat descurajante: copiii petrec afară jumătate din timpul pe care îl petreceau acum doar douăzeci de ani; copiii cu vârste între 8-18 ani petrec în medie 7 ore şi 38 de minute în compania reţelelor de socializare sau a computerului; şi doar 6% din cei cu vârste între 9-13 ani mai ies singuri afară.
 
Aşa nerealistic cum pare, în Anglia mai mulţi copii ajung în urgenţă la camera de gardă pentru răni provocate de căderea din pat decât de căderea din copaci.
 
Nu este de mirare că puştii sunt atât de sedentari în zilele noastre, când ideea lor despre o distracţie bună vine de la un ecran şi nu de la alergatul pe afară şi joaca fizică cu alţi copii. Situaţia este atât de serioasă, încât sistemele de sănătate din multe ţări au stipulat necesitatea unui necesar minim de activitate fizică pentru copii, ceva ce acum treizeci de ani ar fi părut o politică ridicolă.
 
Mai rău este că temându-se pentru siguranţa copiilor sau temându-se că se vor murdări sau se vor accidenta, adulţii îşi supraveghează în mod constant copiii sau chiar îi împiedică să iasă împreună afară!
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţă                
 
Partea I • Suntem mai mult microbi decât oameni
 
1.    Copiii sunt magneţi pentru microbi      
Microbii: omorâţi-i pe toţi!                       
Răzbunarea microbilor     
Copiii rămân copii   
Microbii în ajutor   
 
2.    Un organ nou descoperit: microbiomul uman   
Viaţa invizibilă    
Evitarea cu orice preţ a contaminării
Microbii: parteneri în evoluţie     
Microbii suntem noi  
Şcoala celulelor sistemului imun           
Să ne hrănim microbii pentru ca ei să ne poată hrăni pe noi  
 
Partea a II-a • Creşterea copiilor şi a microbilor lor
 
3.    Sarcina: Să mâncăm pentru doi?
Mai bine să încercăm să o facem pentru trilioane!     
Microbiota femeii însărcinate: un alt motiv pentru a mânca bine   
Microbiota vaginală   
Stresul, bebeluşul şi microbii   
Infecţiile şi antibioticele: le putem evita?            
Să aflăm mai multe despre antibiotice                
Prevenirea infecţiei cu streptococul de grup B         
Ne pot influenţa bacteriile înainte de naştere?
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0293 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.