Luchian. Ochii, sufletul, mâna - Veronica D. Niculescu

Luchian. Ochii, sufletul, mâna - Veronica D. Niculescu
-20%
Preț: 28,00 RON
35,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 288
Format: 13x20

DESCRIERE

Luchian. Ochii, sufletul, mâna - Veronica D. Niculescu

 
... discursul lui se schimbase. Trăim într-o junglă şi trebuie să ne purtăm ca atare, cam asta zicea. Să luăm de la bogaţi şi să dăm la săraci, mai zicea, şi uneori părea un om bun, gata să le sară amărâţilor în ajutor, alteori părea un revoluţionar, dar alteori un vântură-vorbe, un şmecheraş pus pe bravadă - căci binefăcătorul lor era om bogat, cu moşie şi casă, nu ducea lipsă de nici unele.
 
Totuşi, atelierul pus la dispoziţia lor, cu tot cu materiale, era mană cerească. Lucrau acolo şi Luchian, şi Vermont, şi Petrescu-Găină, iar din când în când li se trimitea şi mâncare, de la un restaurant de pe Câmpineanu.
 
Mergeau cu toţii apoi la cafenelele artiştilor, la Fialkowski şi la Kiibler, unde se bucurau de discuţii cu miez, glumeau, ascultau poezie, puneau ţara la cale.
 
Veneau acolo Alexandru Macedonski, tronând la o masă de marmură albă, şi Ion C. Bacalbaşa şi Mircea Demetriade şi Ion Nae Theodorescu -tânărul Arghezi, nespus de îndrăgit de Macedonski şi preocupat de tot ce mişca în arte. Pe Luchian, Arghezi îl adora.

In locurile acelea, unde poezia, muzica şi pictura erau subiectele principale, Bogdan-Piteşti încingea atmosfera cu discuţii politice. Vorbea despre...
 
CUPRINS:
 
1.    Anemone    
2.    Primele flori, primul model   
3.    La Belle Arte, cu trupul într-un loc şi sufletul în altul  
4.    Cu un pas mai aproape de adevăr   
5.    Căutări, ferestre închise şi independenţă
6.    Genial, dar „zugrav de biserici"    
7.    Aur pe degete, dragoste în suflet  
8.    Şarlatani cu ştaif    
9.    Boala   
10.    Limpezirea privirii  
11.    După oameni   
12.    După verde    
13.    După flori    
14.    La capăt, cu suferinţă şi flori    
15.    Doi vizitatori: nobleţea şi mârşăvia  

Nota autoarei. Copacii mei şi florile mele 
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0388 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.