Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului - Robert Macfarlane

Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului - Robert Macfarlane
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8323-9
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 464
Format: 13x20

DESCRIERE

Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului - Robert Macfarlane

 
...între anii 1927 şi 1940 - anul când a încercat să fugă din Franţa spre Spania, o ţară mai sigură, doar ca să sfârşească prin a se sinucide într-o cameră de hotel din sătucul Portbou, situat la graniţa de la poalele Pirineilor -, Walter Benjamin a redactat unul dintre cele mai remarcabile texte scrise vreodată despre oraş.
 
Das Passagen-Werk, cum e cunoscut în germană - The Arcades Project (Proiectul arcadelor) în engleză -, este o carte dedicată pasajelor, o meditaţie fragmentară, neterminată, asupra topografiei, istoriei şi oamenilor Parisului, care număra mai mult de o mie de pagini în momentul morţii lui Benjamin.
 
Forma ei poate fi comparată cu o constelaţie sau cu o galaxie din ale cărei stele a compilat, în decurs de mai bine de un deceniu, adunând notiţe, citate, aforisme, poveşti şi cugetări, zeci de dosare pe care le-a numit Konvolute -„convoluturi”, însemnând „rotocoale”, „răsuciri”, „plieri” -, fiecare fiind identificată printr-o literă.

In loc să scrie o istorie liniară a Parisului, Benjamin a căutat să creeze un caleidoscop ale cărui cristale ar putea să se aranjeze în modele noi cu fiecare nou cititor, chiar şi la fiecare nouă lectură.
 
Cartea sa - dacă poate fi numită carte o lucrare rămasă atât de incompletă - este o încercare gigantescă, inutilă şi magică, de a ajunge la o totală înţelegere istorică a trecutul unui oraş considerat în parte de autor ca un vis colectiv, cu structuri ce posedă o aură metafizică şi, totodată, o prezenţă materială.

In Proiectul arcadelor Benjamin readuce la viaţă scene din trecutul Parisului. „Este mai dificil să cinsteşti memoria unor fiinţe anonime decât pe a celor celebre”, spunea Benjamin în însemnările preliminare ale eseului său „Teze ale unei filosofii a istoriei”; „scrierea istoriei e dedicată memoriei celor fără nume”.
 
Ca experiment timpuriu a ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept „istorie văzută de dedesubt”, Parisul lui Benjamin comemorează „fiinţele anonime”, fiind populat de muncitori din cariere, prostituate, condamnaţi, soldaţi şi târgoveţi, ca şi de aristocraţi, politicieni şi artişti. Şi-a alcătuit cartea din fragmente, adunând o arhivă de poveşti despre anonimii oraşului, şi nu despre somităţile lui.

Benjamin însuşi avea să fie înhumat într-o groapă comună şi de neidentificat de lângă Portbou, cauza morţii sale - datată 25 septembrie 1940 - fiind o supradoză de morfină. în ziua de dinaintea sinuciderii, străbătuse pe jos munţii din Franţa aflaţi peste graniţă, oprindu-se la fiecare zece minute de urcuş ca să-şi protejeze inima deja obosită...
 
CUPRINS:
 
Prima încăpere   
1.    Coborârea    
 
PARTEA ÎNTÂI - LA VEDERE (Marea Britanie)
2.    înhumare   
3.    Materie întunecată    
4.    Subarboret    
A doua încăpere    
 
PARTEA A DOUA - ASCUNZIŞURI (Europa)
5.    Oraşe invizibile    
6.    Râuri fără stele    
7.    Pământ scobit    
A treia încăpere    
 
PARTEA A TREIA - ÎNFIORARE (Nordul)
8.    Dansatorii roşii    
9.    Marginea    
10.    Albastrul timpului   
11.    Apă din gheaţă topită   
12.    Ascunzătoarea    
13.    Ieşirea la suprafaţă    
Note    
Bibliografie selectivă 
Mulţumiri    
Index    

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0305 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.