Macelul de la Belis din 1918

Macelul de la Belis din 1918
Anul publicării: 2018
Pagini: 99
Format: 13x20
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Macelul de la Belis din 1918 - Aurel Gociman 

 
... am încheiat apoi procesul-verbal, pe care îl redactase d. dr. Porutiu, cel mai bătrân dintre noi, după declaraţiile căpitanului, rămânând oarecum încredinţaţi, că din fericire nu sunt atâtea victime, după cum se svonise.
 
Ne-am urcat în automobil şi am coborît pe serpentine. Deodată am simţit un miros îngrozitor şi în partea dreaptă a drumului am zărit câteva gropi fumegânde.
 
Din curiozitate ne-am dat jos din maşină, să vedem care parte a fabricii mai ardea şi acum. Ni s-a înfăţişat cea mai înspăimântătoare scenă a revoluţiei.
 
Magazia de cartofi a fabricii era arsă până la temelii. A rămas neatinsă numai pivniţa. In această pivniţă se ridica o grămadă de cadavre. Deasupra se găsea o ţigancă cu pumnii încleştaţi şi un tânăr de 18—19 ani, îmbrăcat în haină militară, cu un rânjet groaznic pe faţă.
 
Grămada aceasta de cadavre fumega încă. Ea răspândea acel miros oribil. In primul moment nici nu am văzut că sunt şi mai multe cadavre în afară de acelea două de sus.
 
Abia mai în urmă am bănuit din liniile generale, că sub ele mai sunt şi altele. Ne-am urcat îngroziţi în automobile şi am alergat în goană spre Cluj...

Sosind la Cluj am anunţat imediat pe conducătorul consiliului de război al honvezilor, cerând dispozitiuni grabnice. Am mai chemat la telefon pe comandantul detaşamentului, care a ascultat încremenit imputările mele...
 
... aceasta carte este cronica unor crime premediate, infaptuite in Europa, la inceputul secolului XX. In spatiul unui continet si din perspectiva unei tolerante abstracte, evenimentele evocate aici s-ar putea sa aiba o slaba rezonanta.
 
In istoria Ardealului, insa, ele au semni catia unei actiuni teroriste de anvergura; cu atat mai mult cu cat, deloc intamplatoare, o asemenea actiune nu a fost nici prima, nici ultima.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1466 sec