Mana stanga a intunericului (Ursula K. Le Guin)

Mana stanga a intunericului (Ursula K. Le Guin)
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Literatura SF
Preț: 29,99 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Mana stanga a intunericului (Ursula K. Le Guin)

 
O capodopera care a castigat premiile Hugo si Nebula si a influentat toata literatura science fiction a ultimelor decenii

Un ambasador uman este trimis pe Gethen, o lume extraterestra unde nu exista prejudecati de gen, iar biologia androgina elimina problema dominatiei masculine si a supunerii feminine.
 
Scopul lui e integrarea Gethenului intr-o comunitate intergalactiva in continua expansiune. Insa pentru asta trebuie sa concilieze propriile prejudecati cu strania societate pe care o intalneste...
 
............
 
... Regele pare să fi terminat munca şi mă bucur, trecând pe sub arc, pepăienjenişul de schele, continuă însă de cealaltă parte a cheii de boltă. În Karhide, graba este inutilă. Oamenii de aici nu sunt flegmatici, ci, maidegrabă, încăpăţânaţi.
 
Un lucru început trebuie dus la bun sfârşit. Mulţimea de pe digul Sess e mulţumită să-şi privească suveranul lucrând, dar eu am transpirat şi mă plictisesc. 
 
Niciodată nu mi-a fost atâtde cald pe Iarnă şi nici nu-mi va mai fi vreodată, totuşi, nu sesizezunicitatea evenimentului. Sunt îmbrăcat pentru o eră glaciară: mai multerânduri de haine, ţesături din fibre vegetale, din fibre artificiale, blănurişi piele - o armură masivă împotriva frigului, în interiorul căreia mă veştejesc precum frunza unei legume.
 
Ca să-mi alung plictiseala, îicercetez pe ceilalţi participanţi la paradă, înghesuiţi în jurul platformei, cu drapelele Domeniilor şi Clanurilor atârnând nemişcate şi strălucitoare în lumina soarelui, şi, într-o doară, îl întreb pe Estraven despre diverse însemne.
 
El le cunoaşte pe toate, deşi sunt sute, unele din Domenii indepărtate, Vetre şi grupări de triburi din Pering Storm sau din Ţinutul Kerm.
 
Eu însumi sunt din Kerm, îmi spune când îi admir ştiinţa. Oricum, este de datoria mea să cunosc Domeniile. Ele formează statul Karhide. A guverna ţara asta înseamnă a-i guverna pe Lorzii ei. Ceea ce nu s-a reuşit niciodată.
 
Cunoşti proverbul: „Karhide nu-i o naţiune, ci o ceartă înfamilie"? Nu-l cunosc şi bănuiesc că l-a inventat Estraven. Poartă pecetea lui.
 
În aceeaşi clipă, un alt membru al Kyorremyei - parlamentul condusde Estraven - îşi croieşte drum până la el şi începe să-i vorbească. Este vărul regelui, Pemmer Hargeremir Tibe. Vorbeşte încet, cu o atitudineadesea insolentă, şi zâmbeşte des.
 
Acoperit de şiroaie de apă, aidomagheţii sub soare, Estraven rămâne nemişcat şi indiferent ca gheaţa, răspunzând şoaptelor lui Tibe cu glas tare, pe un ton a cărui politeţeindiferentă îl pune pe celălalt într-o postură oarecum ridicolă.
 
Îl ascult, continuând să privesc truda regelui. Nu înţeleg nimic, dar simtanimozitatea dintre Tibe şi Estraven. În orice caz, nu se referă lapersoana mea.
 
Pe mine mă interesează doar comportarea acestorindivizi care conduc o naţiune - în sensul vechi al cuvântului - care guvernează destinele a douăzeci de milioane de fiinţe.
 
În evoluţia Ecumenului, puterea a devenit ceva atât de subtil şi complex, încât doar o minte pătrunzătoare o poate vedea la lucru: aici este încă primitivă, vizibilă. La Estraven, de pildă, se simte ca o amplificare a personalităţii sale...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0775 sec