Meridianul și alte proze - Paul Celan

Meridianul și alte proze - Paul Celan
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8073-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 120
Format: 13x20

Scrie o recenzie!

*
?
Completați numele sau diminutivul dumneavoastră
?
Adresa dvs de e-mail, câmp opțional. Completați dacă doriți să primiți prin e-mail eventualele replici/răspunsuri.
*
?
Scrieți un titlu relevant pentru review-ul dvs, folosind cuvinte reprezentative pentru descrierea produsului care urmează să o faceți.
*
?
Textul review-ului, vorbiți la obiect, oferiți câte mai multe detalii.
*
1 2 3 4 5
?
Acordați o notă produsului (în funcție de caracteristici, raport preț/calitate, etc.): de la cinci stele, dacă sunteți foarte mulțumit, până la o stea, dacă sunteți foarte nemulțumit.
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DESCRIERE

Meridianul și alte proze - Paul Celan

 
... sub această înfăţişare, ea constituie obiectul unei conversaţii purtate într-o încăpere, şi nu la Conciergerie, conversaţie care, după cum intuim, ar putea dura o veşnicie dacă, între timp, n-ar veni să se-ntîmple ceva.

între timp ceva vine să se-ntîmple.

Arta revine. Revine într-o altă piesă de Georg Biichner, în Woyzeck, amestecată printre alţi indivizi, anonimi, şi - dacă mi-e permis s-o pornesc pe drumul indicat de o expresie a lui Moritz Heimann apropo de Moartea lui Danton - sub „lumina încă şi mai pală a furtunii".
 
Aceeaşi artă îşi face intrarea şi în această cu totul altă epocă, anunţată fiind de un precupeţ gălăgios, nu precum în mai sus amintita conversaţie despre creaţia „ardentă", „clocotitoare", „scînteietoare", ci alături de creatură şi de „nimicul" cu care este ea „înveşmîntată", -arta se înfăţişează de această dată sub chip de maimuţă, dar este tot dînsa, am recunoscut-o numaidecît după „haină şi pantaloni".

Şi revine către noi - ea, arta - încă printr-o a treia piesă de Buchner, prin Leonce şi Lena, unde epoca şi luminile sînt de nerecunoscut, căci ne aflăm pe cale de „a ne refugia în paradis", „toate ceasurile şi calendarele" urmînd a fi curînd „ferfeniţite", adică „interzise", - cu puţin înainte ne mai sînt însă arătate „două persoane de ambe sexe", „au sosit două automate în toată lumea vestite", iar un individ ce declară despre sine că „este probabil al treilea şi cel mai ciudat dintre cele două" pretinde „pe un ton sforăitor" să ne mirăm de ceea ce vedem cu ochii: „Nimic altceva decît artă şi mecanică, nimic altceva decît cartoane şi rotiţe!"

De astă dată arta apare însoţită de un alai mai amplu decît pînă acum, dar, sare-n ochi, se află printre ai ei, este arta dintot-deauna: cea pe care o ştim deja. - Valerio nu-i decît un alt nume al ambulantului...
 
CUPRINS:
 
Notă asupra ediţiei    5

Proză
Edgar Jene şi visul despre vis    9
Contre-jour    25
Răspuns la o anchetă a Librăriei Flinker,
Paris (1958)    33
Dialog în munte    37
Răspuns la o anchetă a Librăriei Flinker,
Paris (1961)    47
Scrisoare către Hans Bender    49
Adevărul, brotăceii, scriitorii şi berzele    55
Răspuns la o anchetă în Der Spiegel    59
La poesie ne s’impose plus, elle s’expose    61
Alocuţiune de recepţie a Premiului de literatură
al oraşului liber şi hanseatic Bremen    65
Meridianul    71
Alocuţiune rostită în faţa Asociaţiei Scriitorilor de limbă ebraică    107

Addenda
Notiţă despre Cei doisprezece
de Alexander Blok   
Notiţă despre Osip Mandelştam    

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Created in 0.0350 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.