Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)

Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 168
Preț: 21,60 RON
27,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) - Teodor Baconschi

 
Bartolomeu Valeriu Anania

L-am evocat de multe ori, povestind cam tot ce-mi aminteam din mirabila ucenicie „asimetrică” pe care mi-a dăruit-o, părinteşte. Asimetrică, pentru că naturile noastre nu puteau fi mai diferite decât sunt. El, interbelic, naţionalist, cam antiecumenic, dar cultivat în spirit european, tradiţionalist.
 
Eu, dimpotrivă: fascinat de sumbra demonie a modernităţii, universalist, exponent al unei generaţii care dorea altceva. Şi totuşi, ne-am găsit, ne-am îndrăgit, am consumat timp de spovadă şi de sporovăială, până la punctul în care, prin anii ’80, în lumea bisericească, figuram ca „discipol” en titre al ostracizatului, pe atunci, arhimandrit şi scriitor.
 
El mi-a deschis, prin evocări intime, poarta spre infernul Gulagului românesc, la care fusese condamnat. Tot el mi-a arătat că a fi creştin înseamnă a păcătui, nu doar a cultiva virtuţi abstracte: în relaţia cu Dumnezeu, n-ai niciodată dreptate.
 
Mi-a plăcut şi faptul că nu avea nimic tar-tuffian, pios-fornăit, predicatorial (deşi, când Pronia l-a pus arhiepiscop de Cluj, s-a dovedit unul dintre cei mai talentaţi oratori ai Ortodoxiei postcomu-niste).
 
In mii de ore de convorbiri, adesea la ţigară (căci fuma pe atunci, lăsându-se ulterior), în ţinute lejere, plimbări prin parc (inclusiv alături de Mira, o superbă femelă Dobermann), Părintele Anania -căci aşa i-a rămas apelativul, indiferent de urcuşul său - mi-a transmis cea mai fidelă experienţă directă a vechii Românii precomuniste.
 
Ne unea, de altfel, aceeaşi sinceră ură faţă de comunismul ateu, utopic, violent şi incult, care uscase seva unei ţări tinere, umplându-i faţa de cicatrici, echimoze şi lacrimi.
 
Am înţeles că acel sistem - care continuă până azi să saboteze potenţialul acestei naţiuni captive - a întors lumea pe dos, ridicându-i pegra la conducere, prigonind spiritul, deformându-i tradiţia, confiscându-i identitatea, alterându-i mândria, pervertindu-i sufletul colectiv.
 
Părintele Anania lucra mereu - ştiind că e un scriitor arghezian, talentat, dar nu genial. O facea cu râvna obstinată a bijutierului, fără pretenţia capodoperei, din instinct ţărănesc ridicat la scara poeziei culte, din simţ dramatic al tragediei istorice, din apetit filocalic şi doxologic.
 
Era orgolios, fără a cădea în vanităţi, se autoironiza, dar nu în faţa duşmanilor săi: toţi proştii, impostorii şi răuvoitorii de vocaţie, atât de numeroşi în sânul unei societăţi devastate de minciuna totalitară.
 
Şi cât m-a ajutat de mult, fiind atât de darnic cu slabele mele făgăduinţe: bilete de recomandare către stareţi din Moldova (când îmi petreceam pe acolo vacanţele teologice), sfaturi paterne, bani pentru jumătate din chiria de la Sibiu, scrisori care-mi tămăduiau singurătatea, cărţi cu dedicaţie, şerbeturi şi pălinci, încurajări în clipele de...
 
 
CUPRINS:
 
De viris illustribus 
 
Din lumea largă
 
Papa loan Paul II 
M. S. Akihito
Ahmet Davutoglu 
Alain Juppe 
 
Benyamin Netanyahu 
Hillary Clinton
Jean-Louis Tauran 
Nicolas Sarkozy 
 
Jorge Sampaio 
Serghei Lavrov 
Radek Sikorski 
Shimon Peres 
 
Jacques Le Goff 
Regele Abdullah II al Iordaniei 
Jose Manuel Durâo Barroso
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0516 sec