Mintea carcinogena - Vladislav Matrenitsky

Mintea carcinogena - Vladislav Matrenitsky
-10%
Preț: 55,80 RON
62,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786066393713
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 591
Format: 24x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Mintea carcinogena - Vladislav Matrenitsky

 
PERSONALITATEA „SUICIDALA" SI CEA,, CANCEROASA": CE AU ELE ÎN COMUN?

Conceptul activităţii avitale (a-vital), dezvoltat de psihiatrul rus Yuriy Vagin (2011), e cel mai compatibil cu subiectul de faţă. Autorul explică acest concept ca o activitate biologică, psihologică şi comportamentală cu scopul distrugerii şi/sau terminării funcţionării sociale şi biologice a unui individ.
 
Conform dr. Vagin şi altor oameni de ştiinţă (Yuryeva L. N., 2006, Pilyagina G. Y., 1999), activitatea suicidală cu scopul încetării conştiente a vieţii reprezintă unul dintre fenomenele principale ale activităţii avitale. Dar, categoric, nu e singurul şi reflectă autoagresivitatea personalităţii în acest context.
 
Aşa cum am notat în Capitolul 12, aceasta include şi metode de autodistrugere atât interne (gânduri, atitudini, idei, emoţii), cât şi externe (abuzul de substanţe, comportamente riscante, ignorarea simptomelor bolii, comportament antisocial, autorănire).
 
Intrucât constituie baza comportamentului suicidal, emoţiile avitale (numite şi antivitale) apar ca rezultat al dezadaptării socio-psihologice a personalităţii, din cauza lipsei mecanismelor compensatorii şi abilităţilor în gestionarea constructivă a stresului, pe fundalul unui conflict între nevoia efectivă şi factorii care împiedică satisfacerea ei (Sagalakova O. A. et al., 2014).
 
Acest lucru e confirmat de un cunoscut expert în sinucideri, E. S. Shneidman (1998), care a investigat modul în care nevoile neîmplinite sunt capabile să provoace comportament suicidal.
 
Aceste nevoi neîmplinite includ insatisfacţia în dragoste (cu dorinţa de susţinere şi prietenie), încălcarea controlului (nevoia de independenţă, realizări, ordine şi înţelegere), distorsionarea modului în care e prezentat Eul (nevoia de sprijin social, autojustiflcarea şi evitarea ruşinii), distragerea relaţiilor semnificative şi suferinţa cauzată de pierdere (nevoia de a avea grijă de un prieten sau o persoană dragă), furia excesivă (nevoia de dominare, agresivitate şi opoziţie). Aşa cum am discutat deja în capitolele anterioare, toate acestea pot fi pe deplin atribuite viitorilor pacienţi cu cancer.
 
...„Sindromul expectativei “ (speranţe neîndeplinite) se manifestă când existenţa unui individ, la un anumit moment în timp, îl nemulţumeşte profund, dar el se simte neputincios în influenţarea cursului evenimentelor în vreun fel şi aşteaptă să se întâmple ceva în viaţa sa, fără ca el să facă vreun efort.
 
Nu există o lipsă conştientă de interes în viaţa ca întreg - viaţa în momentul actual este, pur şi simplu, neatrăgătoare pentru el. Există, totuşi, o fărâmă de speranţă că se va schimba ceva în bine, în viitor — deşi această speranţă este exclusiv asociată circumstanţelor exterioare şi nu depinde de individ (un locus extern de control) (Vagin Y. R., 2011). în opinia mea, acest stadiu corespunde unei anumite perioade a dezvoltării bolii oncologice, când neputinţa a evoluat deja, dar nu s-a transformat încă în deznădejde.

Potrivit lui Yuri Vagin, baza sindromului aşteptării o reprezintă formarea „punctului central congestiv'' al emoţiilor negative, pe care persoana nu poate să îl suprime sau să îl reprime complet pentru că nevoia existentă nu e (din diferite motive) transformată în comportament direcţionat către satisfacerea ei. indrăznesc să afirm că un astfel de punct central reprezintă dominantul oncologic care se conturează.

Mai mult, în viaţă apar stări de astenie şi oboseală când dorinţa de a trăi există încă, dar se manifestă deja şi o lipsă vizibilă de forţă vitală...
 
CUPRINS:
 
Cuvinte de apreciere
Cuvânt înainte  
Introducere    

Partea I Stres, psihosomatică şi psiho-oncologie
Capitolul 1    Istoria psiho-oncologiei  
1. 1.    Observaţii naţionale  
1. 3.    Paradoxul oncologiei    
1. 4.    Dezvoltarea clinică a psiho-oncologiei  
1. 5.    Dimensiunea spirituală a medicinei integrative şi oncologiei  
 
Capitolul 2    E cancerul o boală psihosomatică?  
2. 1.    Mecanismele psihologice generale ale bolilor somatice    
2. 2.    Caracteristicile biopsihosociale-spirituale ale pacienţilor psihosomatici 
2. 3.    Modelul biomedical al originii şi dezvoltării bolilor oncologice 
2. 4.    Conceptul originii biopsihosociale-spirituale a cancerului   
 
Capitolul 3    Stresul: acut, cronic şi oncogen  
3. 1.    Psihofiziologia stresului acut şi suferinţei acute   
3. 2.    Stresul cronic, emoţiile şi sănătatea    
3. 3.    Stresul oncogen   

PARTEA A II-A Predispoziţia Ia cancer: Tulburări ale dezvoltării individuale
Capitolul 4 Modelul diateză-stres al bolii
Capitolul 5  Rolul eredităţii
Capitolul 6 Graviditatea (perioada prenatală)
Capitolul 7 Procesul naşterii
Capitolul 8 Perioada post-partum (postnatală)
 
8. 1.    Rolul tulburărilor din relaţia părinte-copil în patologie
8. 2.    Tulburările de ataşament şi alexitimia
8. 3.    Cum creează părinţii credinţe limitative şi o imagine distorsionată a „sinelui" copilului
8. 4.    Mecanisme fiziologice şi epigenetice ale tulburărilor de ataşament care creează predispoziţia psihosomatică
8. 5.    Traumele psihologice şi tulburările de ataşament din copilărie şi contribuţia lor la dezvoltarea cancerului la maturitate
8. 6.    Cauze psihologice în oncologia pediatrică
 
Capitolul  9 Trăsături specifice ale personalităţii canceroase
9. 1.    Tipurile principale de personalităţi psihosomatice
9. 2.    Tipul „C“ de personalitate Concluzie
 
............
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Psihologie

Created in 0.0350 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.