Mintea supraumana sau despre genialitate ca insusire fireasca a creierului nostru

Mintea supraumana sau despre genialitate ca insusire fireasca a creierului nostru
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 280
Format: 13x20
Preț: 37,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Mintea supraumana sau despre genialitate ca insusire fireasca a creierului nostru - Berit Brogaard

 
... in Mintea supraumană, Berit Brogaard și Kristian Marlow ne conduc în interiorul vieții și minții acestor genii, pentru a ne arăta că abilitățile mentale extraordinare nu reprezintă un atribut singular, rezervat unei minorități norocoase.
 
Ele sunt aptitudini latente care se regăsesc în mintea majorității oamenilor și care așteaptă să fie descoperite și folosite...
 
Fragmente:
 
O CHEIE PENTRU SUPERMINTE
 
Multă lume crede că numai un creier ieşit din comun poate dobândi nivelul suprem de abilitate mintală extraordinară şi că excelenţa este un talent înnăscut cu care doar puţini sunt în zestraţi.
 
Însă adevărul este că orice creier are abilităţi supraumane ascunse. Trebuie doar să folosim cheia potrivită pentru a le deschide. Una dintre aceste chei este sinestezia.
 
Pe baza cercetărilor noastre, una dintre ipotezele noastre este că sines tezia poate fi calea creierului de a deschide zone la care, în mod normal, nu avem acces conştient.
 
Pentru a înţelege cum este posibil, va trebui să cunoaştem mai amănunţit acest fascinant fenomen. Sinestezia este un mod special de a percepe lumea, în care se realizează conexiuni între senzaţii aparent fără legătură.
 
De exemplu, numărul trei poate conduce la percepţia culorii verde-coclit, cuvântul „sărut“ poate umple gura de aroma pâinii înmuiate în supă de roşii, iar acordul do diez minor poate produce o spirală violet-intens radiind din centrul câmpului vizual.
 
Cu aceste simţuri în coliziune, fenomenul poate fi, deşi în cazuri rare, debilitant, ca de pildă când toate culorile curcubeului invadează brutal câmpul vizual al unei persoane foarte sensibile cu sinestezie de tip culoare–sunet.
 
Cei mai mulţi sinestezici, totuşi, descriu senzaţiile lor neobişnuite ca fiind plăcute. Unii experimentează fenomenul ca pe o expoziţie de artă interioară sau ca pe o minune naturală. Una dintre cele mai cunoscute forme de sinestezie cromatică este sinestezia grafem–culoare, în care numerele sau literele sunt percepute ca având câte o culoare.
 
Însă au fost identificate multe alte forme de sinestezie cromatică, printre care sinestezia zilele săptămânii–culoare, sinestezia gust–culoare şi sinestezia frică–culoare. Există, de asemenea, şi forme mai puţin cunoscute de sinestezie.
 
Într-un articol din 1913, din Journal of Abnormal Psycho logy, neurologul Isidor Coriat descria un caz de „durere colorată“, care încă mai este considerată o formă rară de sinestezie. Sinestezicii respectivi percep culori când experimentează durere.
 
Subiectul lui Coriat era o femeie inteligentă, de patruzeci de ani, care suferea de anxietate, somnambulism şi dureri de cap. De când se ştia vedea culori diferite când simţea durere.
 
Pentru ea, durerea producea culori clare, distincte, şi un anumit „tip de durere“ producea constant o anumită culoare. „Fiecare tip de durere produce invariabil o culoare individuală, de exemplu: durerea surdă, culoarea albastră; durerea acută, culoarea roşie; durerea profundă, stacojiu-intens; durerea superficială, culoarea albă; nevralgie pulsatilă, culoarea albă.“
 
Femeia vedea culorile ca pe mase de formă nedefinită, mai puţin când durerea cuprindea „o zonă neregulată, longitudinală sau rotundă, culoarea stimulată de acest tip particular de durere avea o formă geometrică specifică“...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte de Darold A. Treffert
Mulţumiri
 
1. Abilităţile ascunse din noi toți
2. Impact genial
3. O minte flexibilă
4. Care e numărul tău?
5. Personaje isteţe
6. Desenează ca un copil
7. Nici o grijă pe lume
8. Superperceptivii
9. Tehnologia creierului
10. Transcendenţa omului obişnuit
 
Anexă
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0727 sec