Miturile Greciei antice - Robert Graves

Miturile Greciei antice - Robert Graves
-20%
Preț: 64,00 RON
80,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 656
Format: 16x23

DESCRIERE

Miturile Greciei antice - Robert Graves

 
... stiaţi că Atena, Afrodita şi Hera au fost iniţial trei reprezentări ale aceleiaşi zeiţe? V-aţi întrebat vreodată cum au apărut miturile greceşti? Vreţi să ştiţi ce simbolizează Sfinxul şi celelalte creaturi fantastice?
 
Cu talent de romancier şi sensibilitate de poet, Robert Graves repovesteşte în această carte aproape două sute de mituri, de la crearea Olimpului şi întîmplări din viaţa zeilor pînă la aventurile din Iliada şi Odiseea – poveşti despre zei, eroi şi evenimente extraordinare care i-au inspirat pe Homer, pe tragicii greci şi mare parte din literatura europeană ulterioară. 
 
Din carte:
 
Muncile lui Tezeu
 
a. Tezeu s-a pornit să cureţe de tâlhari drumul de coastă care ducea de la Trezena la Atena. El nu căuta o pricină anume de ceartă, ci doar se răzbuna pe toţi cei care cutezau să-l supere, făcând ca pedepsirea aceluia să fie pe măsura delictului său, cum făcea şi Heracle. Perifetes, schilodul, l-a acostat şi l-a atacat la Epidaur. Perifetes, pe care unii îl numesc fiu al lui Poseidon, iar alţii al lui Hefaistos cu Anticleea, avea o măciucă imensă de bronz cu care obişnuia să ucidă călătorii; de unde şi porecla lui de Corunetes, „omul-bâtă”. Tezeu i-a smuls măciuca din mâini şi l-a lovit cu ea până l-a omorât. Incântat de mărimea şi greutatea ei, Tezeu avea să o poarte de atunci mereu; şi, chiar dacă el reuşise să pareze lovitura ei ucigaşă, în mâinile lui ea nu a dat greş niciodată.
 
b. In cel mai strâmt punct al Istmului, de unde se văd atât Golful Corint, cât şi Golful Saronic, trăia Sinis, fiul lui Pemon - sau, spun unii, al lui Polipemon şi al Sileei, fiica lui Corintos, care pretindea că este bastardul lui Poseidon. Fusese poreclit Pityocamptes, „cel ce încovoaie pini”, deoarece era îndeajuns de vânjos ca să aplece vârfurile pinilor până la pământ şi adesea îi ruga pe trecătorii nevinovaţi să îl ajute, apoi dădea drumul pinului dintr-odată. Când trunchiul revenea la verticală, călătorii erau aruncaţi în aer şi mureau din pricina căzăturii. Sau apleca vârfurile a doi copaci învecinaţi până când se atingeau unul de celălalt şi lega câte o mână a victimei de fiecare, astfel că aceasta era sfârtecată când dădea drumul copacilor.
 
c. Tezeu s-a luptat cu Sinis, l-a imobilizat şi i-a făcut ce făcuse şi el altora. Atunci, o fată foarte frumoasă a fugit şi s-a ascuns într-un desiş de papură şi sparanghel sălbatic. Tezeu a urmărit-o şi, după ce a căutat-o îndelung, a găsit-o pe când invoca plantele, promiţându-le că nu avea să le ardă sau să le distrugă vreodată dacă o vor ascunde în siguranţă. Când Tezeu a jurat să nu-i facă nici un rău, ea a consimţit să iasă din ascunzătoare şi s-a dovedit a fi Perigune, fiica lui Sinis. Perigune s-a îndrăgostit de îndată de Tezeu, l-a iertat pentru că îl omorâse pe odiosul ei tată şi, la momentul cuvenit, i-a născut un fiu, pe Melanipos. Ulterior, Tezeu i-a dat-o de soţie lui Deioneu din Ehalia. Fiul lui Melanipos, Ioxos, a emigrat în Caria, unde a devenit strămoşul ioxizilor, cei care nu ardeau nici papură, nici sparanghel sălbatic, ci le venerau pe amândou...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte 
Introducere
 
1. Mitul pelasgic al creaţiei 25
 
2. Miturile homeric şi orfic ale creaţiei 27
 
3. Mitul olimpian al creaţiei 28
 
4. Două mituri filosofice ale creaţiei 30
 
5. Cele cinci vârste ale omului 32
 
6. Castrarea lui Uranos 33
 
7. Detronarea lui Cronos 35
 
8. Naşterea Atenei 39
 
9. Zeus şi Metis 40
 
10. Ursitele 42
 
11. Naşterea Afroditei 43
 
12. Hera şi copiii ei 44
 
13. Zeus şi Hera 47
 
14. Naşterea lui Hermes, Apollo, Artemis şi Dionysos 49
 
15. Naşterea lui Eros 51
 
16. Natura şi faptele lui Poseidon 52
 
17. Natura şi faptele lui Hermes 55
 
18. Natura şi faptele Afroditei 59
 
19. Natura şi faptele lui Ares 64
 
20. Natura şi faptele Hestiei 65
 
21. Natura şi faptele lui Apollo 66
 
22. Natura şi faptele lui Artemis 72
 
23. Natura şi faptele lui Hefaistos 75
 
24. Natura şi faptele Demetrei 77
 
25. Natura şi faptele Atenei 83
 
26. Natura şi faptele lui Pan 87
 
27. Natura şi faptele lui Dionysos 90
 
28. Orfeu 96
 
29. Ganimede 100
 
30. Zagreus
 
............
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0299 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.