Moartea alba. Simo Hayha (Tapio A. M. Saarelainen)

Moartea alba. Simo Hayha (Tapio A. M. Saarelainen)
Preț: 42,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 210
Format: 17x24

DESCRIERE

Moartea alba. Simo Hayha (Tapio A. M. Saarelainen)

 
... conform unui studiu realizat de americani, în perioada Primului Război Mondial a fost nevoie, în medie, de 7. 000 de focuri de armă calibrată pentru a ucide un om în luptă.
 
Acest număr a ajuns la 25. 000 în timpul războiului din Vietnam. Cu toate acestea, luând in considerare faptul că un lunetist profesionist cu experienţă arc nevoie in medie de doar 1, 3 focuri pentru a obţine acelaşi rezultat, cifrele de mai sus sunt surprinzătoare.

Această cane ii este dedicată unui asemenea lunetist, legendarul erou finlandez Simo Hăvhă, care şi-a servit ţara cu onoare în timpul conflictului împotriva fostei Uniuni Sovietice, conflict care a avut loc in 1939-1940 şi care este cunoscut sub numele de Războiul de Iarnă.
 
Alt termen folosit este Războiul Ruso-Finlandez, dar in acest volum se va regăsi cel de Războiul de Iarnă. Lucrarea de faţă arc un scop principal dublu: primul este acela de a explica povestea remarcabilă a unui om care a trăit aproape un secol, iar al doilea cel de a-i aduce un omagiu unui războinic umil care, prin exemplul personal şi realizările sale pe câmpul de luptă, a personificat cele mai valoroase însuşiri ale unui soldat profesionist ce şi-a făcut datoria faţă de patria sa fără crâcnire - a făcut ceea ce i s-a ordonat să facă şi a făcut-o bine.
 
El şi-a îndeplinit sarcinile de soldat şi de lider de grup fără ezitare, dând dovadă de îndrăzneală şi curaj, întruchipând spiritul finlandez de neclintit care a ajutat la mobilizară acestei naţiuni mândre intr-o perioadă tulbure.
 
In ciuda acţiunilor sale exemplare din timpul războiului, Simo Hăvhă a evitat totuşi să se afle în ''lumina reflectoarelor", preferând să ducă o viaţă liniştită şi modestă după încheierea conflictului. Aşa cum a menţionat umil într-un interviu dat autorului, ''Am făcut ce mi s-a spus să fac cât de bine am putut. Nu ar mai exista Finlanda dacă toţi ceilalţi nu ar fi procedat la fel."
 
Dar trebuie să fie bine înţeles faptul că ceea ce Simo a întreprins în vremea războiului nu a fost nici uşor, nici plăcut. Ca lunetist, sarcina sa era să-şi ucidă ţinta - o sarcină pentru care nu exista cale de mijloc -, iar, aşa cum va fi confirmat de către această carte, Simo şi-a îndeplinit datoria cu un succes neegalat...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte  

Partea I
Dosarul oficial al lui Simo Hăyhă  

Fermier, vânător şi membru al Gărzii Civile    
„Lunetistul fermecat" al Războiului de Iarnă  
Rănirea lui Simo  
Viaţa după Războiul de Iarnă  

Partea a II-a
Secretele succesului lui Simo Hăyhă    

Puşca lui Simo Hăyhă    
Utilitatea experienţelor lui Simo Hăyhă pentru armata finlandeză  
Un exemplu pentru generaţiile viitoare    

Epilog   

Anexa 1: Noţiunile elementare ale tragerii   
Anexa 2: Impactul împuşcăturilor pe câmpul de luptă   
Anexa 3: Bătăliile de pe frontul din Kollaa, din timpul Războiului de Iarnă   
Anexa 4: Cei mai buni lunetişti din lume 

Mulţumiri   
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0344 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.