Muntele de aur - minunate povestiri hasidice despre rabinul Israel, Baal Shem Tov, şi despre strănepotul său, rabinul Nachman, recuperate de Levin Meyer din surse ebraice, yiddish şi germane - Meyer Levin

Muntele de aur - minunate povestiri hasidice despre rabinul Israel, Baal Shem Tov, şi despre strănepotul său, rabinul Nachman, recuperate de Levin Meyer din surse ebraice, yiddish şi germane - Meyer Levin
-10%
Preț: 38,70 RON
43,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 336
Format: 13X20

DESCRIERE

Muntele de aur - minunate povestiri hasidice despre rabinul Israel, Baal Shem Tov, şi despre strănepotul său, rabinul Nachman, recuperate de Levin Meyer din surse ebraice, yiddish şi germane - Meyer Levin

 
... palatul împăratului era plin de peţitori pentru mâna prinţesei, dar ea îl ţinea minte pe tânărul prinţ dintr-o ţară îndepărtată şi nu voia să ia pe nimeni altcineva.

    În ţara lui îndepărtată, prinţul era nefericit, căci tânjea zi şi noapte după iubita lui; regele poruncea să se organizeze distracţii pentru tânăr în palat sau străbătea ţara călare împreună cu el, dar tânărul nu se înveselea şi, în cele din urmă, a căzut în melancolie. Atunci regele l-a întrebat pe slujitorul prinţului:

    - Poate ştii ce îl tulbură?

    Slujitorul şi-a amintit de căsătorie şi i-a spus regelui că prinţul era însurat şi îi era dor de mireasa lui.

    - Cine este mireasa lui? a întrebat regele.

    - O prinţesă, fiica unui împărat.

    Auzind aceasta, regele şi-a amintit de logodna pe care o încheiase pentru fiul lui înainte să se nască acesta şi a fost uimit că prinţul îşi găsise logodnica promisă şi se însurase cu ea. Aşadar, regele i-a scris imediat împăratului ca să-i amintească de întâlnire şi de jurământul lor.
    Dar împăratul nu mai dorea această uniune, însă nu avea cum să se elibereze de promisiune; aşa că i-a trimis o scrisoare în care îl invita pe prinţ să vină la curtea lui ca să vadă ce cunoştinţe are despre conducerea ţării.

    Când a sosit în palatul împăratului, prinţului nu i s-a îngăduit să o vadă pe mireasa lui, ci a fost pus singur într-o încăpere şi i-au fost aduse diverse hârtii cu probleme de guvernare. Prinţul s-a îmbolnăvit şi era cât pe-aici să moară de dorul iubitei lui şi, într-o zi, când trecea pe lângă o încăpere, i-a văzut imaginea într-o oglindă. Atunci a leşinat de slăbiciune şi de bucurie, iar ea l-a văzut şi a alergat la el, l-a trezit şi i-a spus:

    - Nu voi lua pe nimeni altcineva de soţ decât pe tine.

    Iar el a spus:

    - Dar ce putem face, din moment ce tatăl tău este împotriva căsătoriei noastre?

    Şi au pus la cale un plan ca să fugă împreună peste mare; apoi, au închiriat o corabie, s-au furişat la bord în timpul nopţii şi au plecat. Au fost fericiţi acolo, căci îşi măsurau iubirea cu adâncul mării şi cu înaltul cerului, iar marea întinsă şi cerul erau regatul iubirii lor. Dar într-o zi corabia a ajuns la un mal şi şi-au spus:

    - Hai să coborâm pe ţărm pentru o clipă.

    În apropierea ţărmului era o pădure, iar mireasa şi mirele au intrat în pădure. Acolo au alergat, apoi au mers până au obosit şi fata a spus:
    - Lasă-mă să mă culc sub copaci şi să dorm puţin. Şi-a scos inelul din deget, 1-a dat prinţului şi i-a spus:
    - Ai grijă de inelul meu în timp ce dorm.

    Când a văzut că prinţesa este pe cale să se trezească, prinţul a pus inelul pe iarbă lângă mâna ei. Fata s-a trezit şi au pornit spre mal. Dar în timp ce se urcau la bordul corăbiei, a simţit că nu mai are inelul pe mână şi a strigat:

    - Unde este inelul meu?...
 
CUPRINS:
 

CUVANT-INAINTE... 9
 
    PARTEA I
    POVESTIRI HASIDICE DESPRE RABINUL ISRAEL, BAAL SHEM TOV (Maestrul Numelui cel Bun)

ÎNAINTE DE A SE FI NĂSCUT... 21
ISRAEL ŞI VRĂJMAŞUL... 27
CARTEA MISTERELOR I... 33
CĂSĂTORIA CEA TAINICĂ... 41
MIREASA DIN MORMÂNT... 55
RABINUL ISRAEL ŞI VRĂJITORUL... 65
DOUĂ SUFLETE... 75
OILE NEMIŞCATE... 87
DANSATORII NEBUNI... 89
RABINUL ISRAEL ŞI CALUL... 91
COPACUL ÎN FLĂCĂRI... 95
DUHUL APEI... 97
BOGATUL... 103
ÎNCERCAREA RABINULUI GERSHON... 109
FIICA RABINULUI ISRAEL... 113
RUGĂCIUNEA... 115
A RÂS DE TREI ORI... 117
ARDEREA TOREI... 125
CÂNTUL BĂIATULUI... 131
PRIBEAG ÎN RAI... 135
PROFEŢIA DE ANUL NOU... 137
FALSUL MESIA... 143
PĂMÂNTUL SFÂNT... 149
TORA SA... 157
DUPĂ MOARTE... 159
CARTEA MISTERELOR II... 169

    PARTEA A II-A
    POVESTIRI HASIDICE DESPRE RABINUL NACHMAN DIN BRAŢLAV, STRĂNEPOTUL LUI BAAL SHEM TOV

DINASTIA... 175
PRINŢESA PIERDUTĂ... 183
LOGODNA RUPTĂ... 191
SCHILODUL... 205
TAURUL ŞI BERBECUL... 217
PRINŢUL... 227
PĂIANJENUL ŞI MUSCA... 235
FIUL DE RABIN... 243
ISTEŢUL ŞI NAIVUL... 251
FIUL REGELUI ŞI FIUL SLUJITORULUI... 271
VÂNTUL CARE A RĂSTURNAT LUMEA PE DOS... 287
CEI ŞAPTE CERŞETORI... 309

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0633 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.