Neuroplasticitatea. Secretul longevitatii creierului - Leon Danaila

Neuroplasticitatea. Secretul longevitatii creierului - Leon Danaila
-15%
Preț: 50,91 RON
59,90 RON (-15,01%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-630-305-171-0
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 280
Format: 13X20

DESCRIERE

Neuroplasticitatea. Secretul longevitatii creierului - Leon Danaila

 
Diviziunea orizontală

In virtutea acestei clasificări, atunci când menționăm diviziunea orizontală a creierului, facem referire la cele două jumătăți, denumite emisfere cerebrale. Acestea sunt separate printr-un șanț numit fisură longitudinală, dar sunt interconectate printr-un mănunchi de fibre nervoase care poartă numele de corp colos.

Deși nu toate funcțiile sunt îndeplinite de ambele părți - spre exemplu, centrii vorbirii tind să fie localizați pe partea stângă -, fiecare emisferă este imaginea în oglindă a celeilalte.

Cu toate acestea, noțiunea de „emisferă dominantă”, deși are un oarecare sens, reprezintă o falsă dihotomie. Funcțiile celor două emisfere nu trebuie înțelese ca aflându-se în opoziție, ci sunt părți componente ale unui întreg aflate în dialog permanent.
 
Adesea putem auzi afirmații cum că o parte a creierului o domină pe cealaltă, trăgând de aici concluzii asupra personalității unor indivizi. O astfel de simplificare ar suna cam așa: „Artiștii se bazează pe emisfera dreaptă, în schimb, oamenii de știință folosesc mai mult emisfera cerebrală stângă.”

In realitate însă, majoritatea proceselor mintale sănătoase folosesc simultan regiuni din ambele emisfere cerebrale.
 
(Creierul reptilian trunchiul cerebral)

Originea sistemului activator ascendent -poate și cea a unui sistem inhibitor ascendent, așa cum am formulat ipoteza în lucrarea de licență cu care am absolvit Facultatea de Filozofie și Psihologie, în urmă cu cinci decenii - se află în creierul reptilian.
 
Numit și trunchi cerebral, acesta are forma unei tulpini și formează o legătură între baza creierului paleomamifer și măduva spinării, care este în legătură cu restul organismului. Acesta este implicat în multe funcții de bază, cum ar fi autoconservarea, reproducerea, ciclul veghe-somn sau reglarea ritmului cardiac...
 
 
CUPRINS:
 
INTRODUCERE    

Capitolul 1 - CREIERUL   
Capitolul 2 - NEUROPLASTICITATEA  
Capitolul 3 - NEUROPLASTICITATEA LA COPII   
Capitolul 4 - NEUROPLASTICITATEA LA ADULȚI   
Capitolul 5 - REGIMURILE ALIMENTARE    
Capitolul 6 - IMPORTANȚA ACTIVITĂȚILOR FIZICE
Capitolul 7 - ROLUL MUZICII ÎN PRODUCEREA NEUROPLASTICITĂȚII    
Capitolul 8 - MEDITAȚIA DE TIP MINDFULNESS Șl SOMNUL   
Capitolul 9 - INFLUENȚELE SOCIALE ASUPRA NEUROPLASTICITĂTII    

EPILOG
BIBLIOGRAFIE    
DESPRE AUTOR

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0324 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.