O educaţie emoţională - Alain de Botton

O educaţie emoţională - Alain de Botton
-7%
Preț: 40,00 RON
43,00 RON (-6,98%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-980-107-9
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 336
Format: 13X20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

O educaţie emoţională - Alain de Botton

 
... a face parte dintr-o relaţie, dintr-una extrem de bună chiar, impune apărarea constantă a preferinţelor şi punctelor noastre de vedere, împotriva posibilelor obiecţii ale partenerului. Ne putem trezi că ne certăm privind ora de culcare, locul în care să aşezăm canapeaua, cât de des să facem sex, ce să facem într-un oraş străin sau care e cea mai bună culoare pentru o nouă maşină.
 
In epocile anterioare, tipurile de justificări exercitate erau de departe mai simple. Persoana cu mai multă putere afirma pur şi simplu cu o indiferenţă arogantă: Pentru că aşa spun... sau Pentru că aşa vreau...
 
Dar trăim într-o perioadă mai raţională, focusată pe discuţii, în care se aşteaptă ca motivele bine fondate şi articulate să fie singurele pertinente. Pentru că trăim, de asemenea, într-o epocă democratică, unul dintre instrumentele la care apelează cel mai mult cuplurile certăreţe când încearcă să îşi justifice alegerile este opinia majorităţii.
 
Asta înseamnă că, în mijlocul certei, îi reamintim adversarului nostru că ceea ce vrem să facem, ce gândim sau simţim este normal. Sugerăm că ar trebui să ne dea dreptate, nu numai sau în principal din cauza a ceea ce spunem noi, ci pentru că va descoperi - odată ce va decide să ia în considerare subiectul cu smerenia adecvată - că toţi oamenii cu gândirea corectă gândesc ca noi.
 
Poziţia noastră (privind planurile de călătorie, rutina sexuală sau culorile maşinii) nu este idiosincrazie pură; este sinonimă cu principiul călăuzitor al eticii contemporane, „normalitatea"...
 
............
 
... oricât de bine ştim asta la nivel intelectual, suntem creaturi profund sociale; milioane de ani de evoluţie ne-au format creierul astfel încât să credităm în mod natural mare parte dintre opiniile celor din jur.
 
De fapt, simţim aproape întotdeauna că este emoţionant de vital să încercăm să menţinem bunăstarea largă şi aprobarea comunităţii noastre. Aşa că pretenţia de „normalitate", oricât ar fi de aproximativă sau de nedreaptă, atinge un punct sensibil din mintea noastră - motiv pentru care partenerul nostru îl invocă atât de abil.

Fără îndoială, ar trebui să ne abţinem de la contraargumente. Când vine vorba de viaţa personală, nu avem nici cea mai mică idee ce este normal, pentru că nu primim acces cu uşurinţă la adevărurile intime ale celorlalţi.
 
Nu ştim care este cantitatea normală de sex sau cât de normal este să plângi, să dormi într-un pat diferit sau să îţi displacă cel mai bun prieten al iubitului. Nu există statistici sau mărturii credibile.

In plus, şi cel mai important, ar trebui să nu mai slăvim în mod cinic ideea normalului când ni se potriveşte, acceptând faptul că aproape orice lucru frumos şi care merită să fie apreciat în relaţia noastră este profund anormal...
 
CUPRINS:
 

Introducere... 5

    I. SINELE... 29
1. Străini nouă înşine... 31
2. Cunoaşterea trecutului... 40
3. Terapii... 61

    II. CEILALŢI... 87
1. Bunătatea... 89
2. Şarmul... 111
3. Calmul... 128

    III. RELAŢIILE... 141
1. Cum ajungem împreună... 143
2. Importanţa sexului... 165
3. Rezolvarea problemelor... 187

    IV. MUNCA... 231

    V. CULTURA... 281

Mulţumiri... 325
Credite foto... 327

 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0346 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.