O revoltata in Rusia bolsevica

O revoltata in Rusia bolsevica
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 144
Format: 13x20
Preț: 24,90 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

O revoltata in Rusia bolsevica - Evghenia Iaroslavskaia-Markon

 

„Idealistă, extremistă și anarhistă, Evghenia Iaroslavskaia-Markon a avut, se pare, un destin la înălțimea tragică a epocii sale. Acuzată de «propaganda antisovietică», a fost închisă și executată în 1931 în lagărul de muncă din insulele Solovețki, o parte a vastului «Arhipelag Gulag» (cum l-a denumit Soljenițîn) care se va întinde încet, încet de la un capăt la altul al Uniunii Sovietice. Confesiunea, scrisă chiar înainte ca autoarea să fie executată la vârsta de 29 de ani, a fost descoperită în arhivele FSB în anul 1996.” Le Devoir

 

Fragmente:

 

... Evghenia este arestată pentru furt prima dată în toamna anului 1929, la Moscova; este expediată la închisoarea Butîrka și condamnată la o lună de muncă forțată. La eliberare, se duce să-i facă o vizită soțului ei.

 

În acel moment, Iaroslavski nu se află pe insula Solovețki, ci, nu se știe de ce, într-una din anexele lagărului de pe continent; la sosirea soției lui, este deținut într-o secție de izolare, pe drumul spre Parandovo.

 

Cu toate acestea, vizita este autorizată, ceea ce reprezintă o excepție cu totul aparte pentru un prizonier căruia i s-a aplicat o sancțiune disciplinară.

 

Nu avem nicio explicație pentru aceasta și nici altceva care să clarifice afirmațiile nebuloase ale Evgheniei cu privire la anumite „evenimente” legate de această vizită și care au constituit, după părerea ei, „încă un pas spre catastrofa finală”.

 

Poate că am putea avansa o ipoteză referitoare la aceste evenimente dacă acceptăm ca un fapt stabilit o aluzie figurând în memoriile lui D. S. Lihaciov, după care A. B. Iaroslavski, la sosirea sa la Solovețki, ar fi fost recrutat ca informator al GPU.

 

Dar nu suntem deloc înclinați să avem încredere în părerile pe care le formulează Lihaciov despre colegii săi de detenție. Indiferent cum ar fi, după această vizită, Evghenia Iaroslavskaia se întoarce la Moscova, unde este din nou surprinsă în flagrant delict de furt.

 

La finele anului 1929 este condamnată la trei ani de deportare și expediată la Ustiujna, în regiunea Vologda. Acolo este arestată din nou – pentru furt dintr-un magazin – și condamnată la alți trei ani de deportare, de astă dată în Siberia.

 

Abia sosită în regiunea Krasnoiarsk (în primăvara anului 1930), fuge de la locul de reședință care îi fusese stabilit și se duce direct la Kem – port la Marea Albă care servește ca punct de tranzit spre insulele Solovețki. „Restul îl știți”, declară ea în ultimele rânduri ale autobiografiei sale.

 

Din păcate, nu am reușit să găsim în arhive dosarul de investigație deschis în iulie 1930, astfel încât nu știm ceea ce era „știut” de destinatarii direcți ai acestui text – judecătorii ISO USLON.

 

Dar dispunem de elemente ale ultimei spețe judiciare care o privește, începând din luna octombrie același an, precum și de o copie a fișei ei de înregistrare de la direcția lagărului cu destinație specială de la Solovețki.

 

Aceste documente ne permit să reconstituim destul de sigur destinul ulterior al Evgheniei Isaakovna Iaroslavskaia-Markon. Este arestată din nou la Kem, la 17 iulie,...

 

 

CUPRINS:

 

Cuvânt-înainte – O viață incredibilă

Prefață

Autobiografia mea de Evghenia Iaroslavskaia-Markon

Anexe

 

Interogatoriul E. I. Iaroslavskaia din 12. 01. 1931

Ordonanță de trimitere

Extras din Procesul-verbal al sesiunii itinerante a Col. GPU

Extras din relatarea unui gardian

 

Postfață – „Jur să-i răzbun cu vorba și cu sângele” 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0678 sec