O viata traita pe inaltimi
34,36 RON
42,95 RON (-20%)

O viata traita pe inaltimi

O viata traita pe inaltimi
-20%
Preț: 34,36 RON
42,95 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 384
Format: 13x20
Categoria: Literatura

DESCRIERE

O viata traita pe inaltimi. Scott Fischer si Everestul - Robert Birkby

 
... expediţiile primilor alpinişti în munţii Cascade şi Olympic erau foarte cunoscute la nivel local, iar organizaţii precum Seattle Mountaineers şi Mountain Rescue au adus alături oameni cu aceeaşi viziune pentru a explora teritoriile din sălbăticie.
 
După al Doilea Război Mondial, numărul lor a crescut datorită veteranilor de război din Divizia 10 Infanterie Uşoară, oameni cu înclinaţie spre expediţii alpine care fuseseră pregătiţi să lupte cu naziştii în munţii din Europa.
 
Din război s-au întors cu abilităţi de schiat şi căţărat îmbunătăţite, cu un surplus de echipamente de campare şi haine militare şi cu o încredere exagerată în privinţa a ceea ce se putea face pe înălţimi.
 
Primele expediţii americane pe Himalaya s-au antrenat pe gheţarii din muntele Rainier, la 100 de kilometri sud de Seattle.
 
La o altitudine de peste 4. 200 de metri, muntele oferea cea mai fidelă copie din partea continentală a Statelor Unite pentru condiţiile din munţii Tibetului şi Nepalului.
 
Primul american care a urcat pe Everest, Jim Whittaker, crescuse în West Seattle. El şi fratele lui geamăn, Lou, au avut în copilărie rinită alergică, aşa că mama lor i-a înscris într-o tabără de cercetaşi cu speranţa că aerul curat pe care aveau să-l respire în excursiile din tabără le va face bine.
 
Din întîmplare, conducătorul taberei de cercetaşi era pasionat de căţâ-rare pe stîncă şi, în ciuda faptului că-şi pierduse un braţ în al Doilea Război Mondial, i-a dus pe copiii Whittaker în munţii Cascade şi i-a învăţat bazele alpinismului.
 
Seattle avea de asemenea o tradiţie îndelungată in privinţa echipării şi aprovizionării oamenilor care plecau pe munte.
 
Goana după aur în Alaska şi Yukon de la sfirşitul secolului al XIX-lea a contribuit la consacrarea oraşului ca furnizor de echipament pentru activităţi in aer liber, minerii şi însoţitorii lor cumpărînd de aici îmbrăcămintea şi proviziile de care aveau nevoie în zonele aurifere.
 
Imbrăcămintea de exterior rezistentă, din lînâ şi pînzâ, făcută de C. C. Filson a rămas practic neschimbată timp de mai bine de un secol, avind sloganul ''AI FACE BINE SA-ŢI IEI CE-I MAI BUN!''.
 
Eddie Bauer îşi începuse cariera în 1915 ca vînzâtor intr-un magazin de articole sportive din Seattle, apoi, in anii 1930, şi-a proiectat propria versiune a unei veste umplute cu puf de gîscâ, asigurîndu-şi succesul...
 
 
CUPRINS:
 
Cuvînt înainte  
Introducere    
 
1.    Olympus     17
2.    Treizeci de zile de supravieţuire    30
3.    Gaşca de Bruce    41
4.    Pe cont propriu    56
5.    După curcubeu    69
6.    Alpinistul campion la căzături    85
7.    Factorul Alaska    98
8.    Mountain Madness     118
9.    Calea grea spre Kilimanjaro     130
10.    Col|ul din Annapurna     144
11.    Ne facem de cap cu rusnacii     158
12.    Totul e distractiv pinâ cînd cineva moare     169
13.    Faţa nordică a Everestului     178
14.    Expediţia pentru Cercetarea Nutriţiei     197
15.    Muntele gresit    219
16.    ALS    228
17.    K2 în 92    240
18.    Ce ar face Hillary?    258
19.    Everest in stil mare    275
20.    Anul dinaintea anului    295
21.    Ultima ascensiune    311
22.    După furtună    335
 
Epilog   
Note    
 
Bibliografie selectiva  
 
Mulţumiri    
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Literatura - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0375 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.