Oaia alba in turma neagra. Politica de securitate a Romaniei in perioada razboiului rece - Larry L. Watts

Oaia alba in turma neagra. Politica de securitate a Romaniei in perioada razboiului rece - Larry L. Watts
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 816
Format: 17X24
Categoria: Stiinte politice
Preț: 60,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Oaia alba in turma neagra. Politica de securitate a Romaniei in perioada razboiului rece - Larry L. Watts

 
... din carte:
 
... ca parte integrantă a eforturilor sale de a reduce influenţa disimulată a sovieticilor, Bucureştiul a iniţiat, de asemenea, o campanie de de-rusificare în anii 1962-1963, închizând principalele căi prin care Moscova penetrase structurile de putere ale României, prin contacte aşa-zis culturale.
 
În aprilie 1963, Gheorghe Gheorghiu-Dej a subliniat în faţa biroului său politic că nu exista nicio justificare pentru a organiza reţele de spionaj „pe teritoriul ţărilor socialiste“ şi că perpetuarea la Moscova a acestei practici arunca „o umbră asupra“ relaţiilor româno-sovietice.
 
În mai 1963, România l-a informat oficial pe şeful KGB, Vladimir Semiceastnîi, că ultimii doi consilieri sovietici care lucrau în cadrul Ministerului de Interne „nu mai erau necesari şi că, în viitor, cooperarea dintre cele două ministere ale noastre se va face numai la nivel înalt“.
 
Conducerea sovietică nu putea să-şi apere în mod deschis reţeaua de agenţi, dar s-a folosit din plin de cetăţenia soţiilor de provenienţă sovietică.
 
În cadrul discuţiilor româno-sovietice din iulie 1964, când Nikolai Podgornîi i-a mustrat, imprudent, pe români pentru „persecutarea capricioasă^ a femeilor sovietice, Maurer a ripostat cu o ironie egală, declarând că „ar fi foarte bine dacă aşa ar sta situaţia“, fiindcă atunci „n-ar trebui decât să aşteptăm să ne mai vină vreo toană pentru ca problema să fie rezolvată“.
 
Apoi, cu mai multă seriozitate, a explicat de ce situaţia soţiilor de origine sovietică şi aceea a copiilor rezultaţi din căsătoriile româno-sovietice era „mult mai complicată“ atunci când se intersecta cu interesele de securitate naţională.
 
 
În general, bărbaţii care s-au căsătorit cu femei sovietice sunt persoane care au studiat în Uniunea Sovietică şi care au fost trimişi acolo pentru a-şi ridica nivelul profesional. La revenirea în ţară, ei ocupă funcţii cu un nivel de răspundere mai mic sau mai mare.
 
În această situaţie, uneori sunt trimişi peste hotare, în unele cazuri cu caracter permanent. De exemplu, sunt trimişi în diplomaţie: bărbatul cu paşaport românesc, femeia cu paşaport sovietic.
 
Astfel ia naştere - şi nu rareori - o situaţie oarecum delicată. Situaţia nu este una care să poată fi trecută cu vederea în străinătate. Autorităţile (din ţara-gazdă) ştiu ce fel de paşaport au diplomaţii acreditaţi în ţara lor.
 
(...) Deci v-aş putea întreba: Dumneavoastră aveţi cazuri de diplomaţi aflaţi la post peste graniţă în care soţul are paşaport sovietic, iar soţia, paşaport al unei alte ţări?...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0722 sec