Oceanul vietii. Destinul omului si al marii - Callum Roberts

Oceanul vietii. Destinul omului si al marii - Callum Roberts
Preț: 60,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-43-0600-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 504
Format: 13x20

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Oceanul vietii. Destinul omului si al marii - Callum Roberts

 
... intr-o zona izolată din vestul Australiei se află un lanţ de dealuri atât de netezite de vreme, încât, în afara unor uşoare denivelări, n-a prea mai rămas nimic din ele. Soarele verii coace pământul roşu, iar copacii răsfiraţi sapa adânc pentru a-şi potoli setea.
 
Plăci de rocă învălmăşite în prim-plan dezvăluie straturi de pietricele rotunjite, aduse de potopuri stră-străvechi, căci rocile din Jack Hills dăinuie de 3 miliarde de ani.
 
Acest deşert fără ieşire la mare poate părea un loc neobişnuit să începi o carte despre oceane, dar, în ciuda aparentei lor banalităţi, pietrele de aici au rescris istoria cea mai îndepărtată a planetei.
 
Zirconii sunt nişte cristale piramidale, care se agregă la răcirea magmei. Sunt incredibil de flexibili şi pot supravieţui la topiri şi solidificări repetate, pe măsură ce scoarţa terestră a neobositei noastre planete e remodelată de mişcările plăcilor tectonice. Zirconii formează pietre preţioase de felurite culori.
 
Se pare că denumirea vine din persană, unde zargun înseamnă auriu şi se referă probabil la acele pietre de un galben translucid, vehiculate pe vremuri în Persia, care mijlocea comerţul între Sri Lanka şi Europa, respectiv China.
 
Popoarele care au construit oraşul templu Angkor Wat în Cambodgia extrăgeau din mâlul râurilor cristale strălucitoare albastre-azurii.

Silicaţii de zirconiu din Jack Hills nu sunt atât de ostentativi. De fapt, sunt aşa de mici, încât abia pot fi zăriţi cu ochiul liber. Au fost necesare în jur de 100 de kilograme de pietre din Jack Hill pentru a strânge mai puţin de un degetar de cristale de zirconiu.
 
Dar a meritat efortul. S-a dovedit că fiecare cristal conţinea urme de uraniu, care cu timpul se descompune în plumb, oferind un cronometru geologic pentru trecerea eonilor. Măsurând raportul uraniu-plumb, poţi data cristale formate acum zeci de milioane de ani.
 
Cel mai vechi cristal din Jack Hills are 4, 4 miliarde de ani şi ne conduce la un pas de formarea Pământului (bine, un pas de 170 de milioane de ani, dar suntem pe-aproape!). Ne permite să întrezărim o planetă în fragedă pruncie...
 
CUPRINS:
 

1.    Patru miliarde de ani şi jumătate     
2.    Hrana din mări   
3.    Mai puţin peşte în mare  
4.    Vânturi şi curenţi   
5.    Viaţa în mişcare      
6.    Maree în creştere    
7.    Mări corozive    
8.    Zonele moarte şi marile fluvii ale lumii   
9.    Ape insalubre    
10.    Epoca de plastic    
11.    O lume nu chiar atât de tăcută  
12.    Alogeni, invadatori şi omogenizarea vieţii 
13.    Molime şi flageluri   
14.    Mare incognitum
15.    Ecosistemele, la dispoziţia dumneavoastră 
16.    Cultivând marea   
17.    Marea curăţenie  
18.    Putem răci lumea noastră tot mai caldă?   
19.    Un nou pact pentru oceane   
20.    Viaţa recondiţionată    
21.    Salvarea uriaşilor mării
22.    Să ne pregătim pentru ce-i mai rău  
23.    Epilog: marea ce ne aşteaptă  

Anexa 1    
Anexa 2     
Mulţumiri

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0307 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.