Omul din Nazaret - Anthony Burgess

Omul din Nazaret - Anthony Burgess
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 384
Format: 13x20
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Omul din Nazaret - Anthony Burgess

 
... prin Omul din Nazaret, Anthony Burgess se alãtură grupului select de artiști care au îmbogățit colecția de reprezentări ale personajului biblic.
 
Cu harul lui de povestitor, cu stilul lui de o mare îndrãzneală și un rafinament rar, a dat o operă literară emoþionantă și copleșitoare...
 
Fragmente din carte:
 
... in vremea asta, Irod avea şaptezeci şi trei de ani, era mătăhălos, burtos şi obişnuit să-şi facă pe plac, predispus la accese demente de cruzime, cu un palmares bogat de omoruri, multe dintre ele asupra celor apropiaţi, rude chiar, şi cu picioare tot mai reci, ca piatra, dar cu dureri sfâşietoare în gambe.
 
În momentul despre care scriu, era cu L. Metellus Pediculus, venit în vizită de la Roma, şi, după calidarium, se indreptaseră amândoi către sudatorium, ca să li se cureţe sudoarea şi uleiurile de pe trup cu un strigil.
 
Un sclav aduse vin. Metellus zise că tot ce urma să spună avea să spună cu deferenţă, dar Irod răspunse:

— Lasă deferenţa, Metellus, nu-şi are locul între doi bărbaţi despuiați. Uită-te la pântecele ăsta. Sau mai bine nu. În el îmi
duc războaiele la bătrâneţe, deşi am şi alte câmpuri de bătălie.

Scuipă vinul înspre sclavul care i-l turnase şi zise:

— Pişat. Adu nişte falern. Cu deferenţă, ce?

— Împăratul spune, zise Metellus, că nici un conducător nu trebuie să-şi dezvăluie în public viaţa personală. Mai ales, iertat să-mi fie, pe un tărâm unde se pune atâta preţ pe moralitate.

— Aparenţe şi ipocrizie, spuse Irod. Spălat pe mâini înainte de masă şi cratiţe curate. Fariseii, o şleahtă unsuroasă şi haină.

Moralitatea n-are nimic de-a face cu guvernarea. De la Roma am învăţat asta.

— Cred că împăratul Augustus, zise Metellus, ar folosi cuvântul cinic. El crede în virtute nu doar pentru soţia Cezarului,
ci şi pentru Cezar însuşi. 
 
Ştafete de sclavi aduseseră în fugă falernul, din care Irod sorbi acum, înainte să spună:
 
— Va trebui să-mi povesteşti mai multe despre virtute la cină. Acum însă, dă-mi voie să spun doar un lucru, anume că unica îndatorire a conducătorului este să conducă. Iar conducerea începe în propria-i familie.
 
Împăratul Augustus nu are o droaie de fii şi fiice, care încearcă să-i smulgă coroana de pe cap. Au avut loc nişte eliminări necesare, trebuie să recunosc. Detest mirosul de sânge la fel de mult ca dragul de Augustus. Nu-mi doresc decât o viaţă liniştită.
 
Se îndreptară către tepidarium şi apoi către frigidarium. Metellus înotă puţin la marginea bazinului rotund, în timp ce Irod stătea, şi gâfâia, şi gemea, şi mormăia ceva înspre nişte struguri, scuipând sâmburii către sclavul care stătea alături, cu o tavă de argint plină de ciorchini...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0555 sec