Ora 25 - C. Virgil Gheorghiu

Ora 25 - C. Virgil Gheorghiu
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 490
Format: 13x20
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Ora 25 - C. Virgil Gheorghiu

 
... Casa preotului Alexandru Korugă e la marginea şoselei, nu departe de biserica ortodoxă. Poarta e încuiată. Johann Moritz s-a aplecat şi a luat cheia aflată sub poartă, anume ca s-o găsească el dimineaţa, cînd vine la lucru. A descuiat poarta veche de stejar, fără grabă, şi a intrat în curte.
 
Cîinii au venit în calea lui şi l-au înconjurat prietenoşi. îl cunoşteau, fiindcă Johann Moritz lucrează la preotul Alexandru Korugă de şase ani, în fiecare zi. Aici este la el acasă. Astăzi este însă ultima zi de lucru. Pe urmă îşi va lua simbria şi îi va spune preotului că pleacă. Pînă acum nu îl anunţase încă.
 
Johann Moritz a intrat în magazie şi a scos coşurile, a-şezîndu-le în căruţă. Preotul a ieşit în cerdac, numai în cămaşă albă din pînză de in şi în pantaloni. Atunci se ridicase din pat. Moritz l-a salutat zîmbind. A lăsat coşul din mînă, şi-a scuturat palmele de praf şi a urcat în cerdac, luînd din mîna bătrînului cana albă, plină cu apă.
 
- Lăsaţi, că vă torn eu!
 
Johann Moritz a turnat apă în palmele făcute căuş ale preotului. Privea degetele lungi, ca de femeie, cu pielea albă, şi se uita cu plăcere cum bătrînul îşi săpuneşte barba căruntă, gîtul şi fruntea. Privind, Moritz uita să toarne apă. Preotul aştepta cu pumnii întinşi şi acoperiţi de clăbuci. Atunci Moritz se simţea şi se înroşea.
 
Preotul Korugă e parohul bisericii ortodoxe din Fîntî-na. Nu are decît cincizeci de ani. Barba şi părul îi sînt însă ca argintul. Trupul înalt, subţire, parcă nu are carne şi seamănă cu trupurile sfinţilor din icoanele bisericii ortodoxe. Trupul îi este de bătrîn. Cînd te uiţi însă în ochii lui şi cînd îl auzi vorbind, vezi că preotul e tînăr.
 
După ce a terminat de spălat, preotul a început să-şi usuce obrajii şi gîtul cu prosopul aspru. Moritz stătea lîngă el,...
 
 
CUPRINS:
 
Studiu introductiv
Prefaţă la prima ediţie 
 
Fîntîna 
 
Cartea întîi 
 
Cartea a doua 
 
Cartea a treia
 
Cartea a patra 
 
Cartea a cincea 
 
Intermezzo
 
Epilog

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0650 sec