Padurea - Instructiuni de folosire (Peter Wohlleben)

Padurea - Instructiuni de folosire (Peter Wohlleben)
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 272
Format: 13x20
Categoria: Sfaturi practice
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Padurea - Instructiuni de folosire (Peter Wohlleben)

 
... ne descrie, în mod fundamentat și plăcut, cele mai importante specii de foioase și conifere: ce le definește, cărora dintre ele le aparține viitorul, care ne protejează cu adevărat în caz de furtună. Cum putem să ne orientăm în pădure, chiar și fără busolă sau GPS. Care fructe de pădure și ciuperci sunt recomandate. Unde și ce avem voie să strângem, să culegem și să mâncăm. Unde sunt permise camparea, focul și grătarul. Cum să citim corect urmele animalelor – și cele mai bune locuri și momente în care pot fi văzute animalele sălbatice. Cum ne protejăm în modul cel mai natural de țânțari, furnici de pădure și căpușe. Ce se întâmplă când suntem cu copiii sau când petrecem noaptea singuri în pădure. Cum o plimbare prin pădure făcută primăvara, vara, toamna și iarna se transformă într-o experiență deosebită.
 
Fragmente:
 
... mă bucur de două ori când ninge: pe de o parte îmi plac iernile adevărate, în care pot păşi cu cizme grele prin splendoarea albă, pe de altă parte pot lămuri atunci multe mistere.
 
Cel puţin pe cele legate de animale, pentru că acum lasă urme vizibile. Totuşi nicio ninsoare nu seamănă cu alta. Deosebit de productivă este sosirea iernii.
 
Atunci animalele nu sunt încă pe „modul frig" şi se plimbă încă mult mai mult decât în perioadele de îngheţ prelungit. Cel mai bine este să vă începeţi expediţia de cercetare de dimineaţă, pentru că adesea soaiele amiezii topeşte urmele sau un vânt aspru le acoperă cu cristale de gheaţă, făcându-le greu de găsit.
 
Luaţi-vă aparatul şi foto-graţiaţi toate descoperirile, ca să le puteţi desluşi acasă, la căldură, cu ajutorul unei cărţi sau al unei pagini web.
 
In jumătatea călduroasă a anului, mâlul fin de pe drumurile bătătorite sau de lângă ele este deosebit de productiv. Aici labele şi copitele se imprimă ca un sigi liu în ceară.
 
Eventual puteţi stabili în mare cât timp s-a scurs de ia trecerea respectivului animal. Decisive sunt ultimele ploi. Spală urmele sau măcar erodează contururile clare, astfel încât identificarea nu mai poate fi decât aproximativă.
 
Dacă de pildă a plouat alaltăieri şi descoperiţi o urmă dară de cerb, animalul a trecut pe acolo cu cel mult două zile în urmă.
 
 Foarte pasionant este să găseşti urme de lup. Prima mea descoperire de acest fel a fost în noroiul uscat al unui drum din Suedia. Eram cu familia în zona de fronti- eră cu Norvegia, cu canoea. Canoe şi urme de lup?
 
Pentru că acest traseu acvatic trecea printr-un lanţ de lacuri, între ele erau necesare aşa-numite „portaje". Canoea este descărcată, scoasă din apă şi fixată pe un dispozitiv cu două roţi.
 
Bagajele sunt puse la loc şi apoi trebuie să mergi kilometri întregi pe drumuri tăcute de pădure prin zona deluroasă.
 
Pauzele necesare din timpul acestui chin, cu privi-rile ostenite îndreptate în jos, ne-au dezvăluit primele urme adevărate de lup. în această regiune îndepărtată nu existau drumeţi, în schimb aici se afla pe atunci cea mai mare populaţie de lupi din Suedia.
 
Ne-am simţit foarte privilegiaţi şi am împins canoea cu energii reînnoite către următorul curs de apă.
 
De ce am pomenit de drumeţi? Adesea aceştia au câini cu ei, şi căutarea de urme devine în acest caz complicată. Câinii şi lupii sunt rude apropiate, iar urmele foarte asemănătoare...
 
 
CUPRINS:
 
Instrucţiuni de folosire pentru pădure?
 
De-a dreptul
 
Căutarea de urme
 
Observarea animalelor
 
In ciuperci
 
Proaspăt spălat şi înţepat
 
Alarmă de căpuşe
 
Norocul vânătorului
 
Pericol fin ca pulberea
 
Salutări de la Scufiţa Roşie
 
Ghid fără praf al speciilor
 
E dragoste adevărată?
 
Mic dicţionar german - industrie silvică
 
Băieţii care taie lemne
 
..................

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0476 sec