Patriarhul Justinian Marina (1948-1977)

Patriarhul Justinian Marina (1948-1977)
Preț: 59,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2017
Pagini: 440
Format: 17x24

DESCRIERE

Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) - Constantin Tudosa

 
Lucrarea de față ne înfățișează cu multă limpezime și bogate mărturii viața și activitatea acestui mare Patriarh al Bisericii noastre.

Mulțumim părintelui Constantin Tudosă pentru acest prețios dar pe care-l oferă spre citire tuturor celor care iubesc și cinstesc pe mai marii lor, slujitori ai Sfintelor Altare ale Bisericii. Este un studiu alcătuit cu pricepere și multă dăruire preoțească.

Rog pe Bunul Dumnezeu să-l binecuvinteze pe autor cu bucuria mântuirii și cu frumoase înfăptuiri în slujirea de preot paroh.
 
Din carte:
 
...în Arhiepiscopia Craiovei, s-a avut în vedere, o preocupare deosebită pentru păstrarea şi înfrumuseţarea bisericilor, realizându-se de asemenea, ample lucrări de restaurare la bisericile monumente istorice.
 
La bisericile a căror construcţie a fost întreruptă din cauza războiului s-a reuşit finalizarea lor iar în unele parohii s-au costruit lăcaşuri noi de cult.
 
In protoieria Craiova I - Nord, s-au executat astfel de lucrări în parohiile: Lunca-Jiului, Ziua-Crucii, Adîncata, Braloştiţa, Filiaş I, Fratoştiţa, Murgaşu, Răcari, Melecăneşti, Rovine, Sălcuţa. în protoieria Craiova - Sud, s-au executat astfel de lucrări în parohiile: Celaru, Teşeni şi Popânzăleşti (capelă).
 
In protoieria Băileşti s-au continuat lucrări de construcţii şi s-au construit noi lăcaşuri de cult în parohiile: Bistreţu-Nou, Sat-Arânduşa, Corlate, Gângiova, Tunarii-Vechi şi Tugăreşti. în protoieria Cărbuneşti s-au realizat lucrări de acest fel în parohiile Cruşatu, Polovraci, Cornelu, Poiana de Sus, Ticleni.
 
In parohiile Hodoreasa (capelă de cimitir), Arcani, Budieni, Bucureasa şi Murgeşti, din protoieria Tîrgu-Jiu şi în parohia Bulaş, din protoieria Strehaia, s-au executat lucrări de acelaşi gen.
 
Datorită construcţiei hidrocentralei de la Porţile de Fier unele lăcaşuri de cult au fost strămutate în alte localităţi, astfel încât, au fost reconstruite bisericile din: Orşova-Nouă, Tufari, Gârla-Mare, iar în alte parohii ca: Ţigăneşti, Vânju-Mare, Ostrovul-Corbului şi Buşeşti s-au construit lăcaşuri noi de cult.
 
Bisericile din oraşul Craiova: Sfântul Nicolae-Amara, Sfântul Nicolae-Craioviţa, Sfântul Nicolae-Dorobănţia, Obedeanu, Sfântul Mina, precum şi alte biserici din cuprinsul Arhiepiscopiei, au fost reparate, restaurate şi înfrumuseţate.
 
Intre monumentele istorice bisericeşti din cadrul Arhiepiscopiei, care au fost susţinute financiar de Direcţia Monumentelor Istorice, aflăm bisericile: de la Gura-Motrului, Sfânta Treime din Strehaia, Sfinţii Apostoli din Craiova, Ciutura, Coţolenii di Faţă, Veleşti, Sfântul Nicolae din Strehaia, Sfântul Ioan Botezătorul din Băileşti, Peştişani, Vladimiru, precum şi cea a Mănăstirii Polovraci.
 
In privinţa lucrărilor de pictură, acestea s-au executat la următoarele parohii din cuprinsul protoieriei Craiova I: Sfântul Nicolae- Dorobănţia, Obedeanu, Sfântul Mina, Sfântul Nicolae, Ziua-Crucii, Amărăşti, Babota, Bulzeşti (restaurare de pictură), Coţofenii din Faţă, Izvor, Mileşti, Mecăneşti, Morna, Ştiub, Murgaşa, Răcari Urchiniţa, Veleşti, iar în cadrul protoieriei Craiova II, s-au executat lucrări de pictură la parohiile: Celaru, Dăbulenii II, Leu IV, Secui (restaurare de pictură) şi Teslui.
 
In Arhiepiscopia Timişoarei, imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, prin contribuţia benevolă a credincioşilor realizată la îndemnul întâistătărorilor lor, au început lucrări de continuare a construcţiilor unor biserici neterminate şi de construire a unor lăcaşuri noi de cult, în parohiile unde erau necesare acestea. Astfel de lucrări s-au realizat la parohiile: Armadia, Breazova,...
 
DIN CUPRINS:
 
CUVÂNT ÎNAINTE 
PREFAŢĂ    
ABREVIERI  
INTRODUCERE  
 
CAPITOLUL I: RELAŢIILE BISERICII ORTODOXE CU STATUL LA ÎNCEPUTUL DICTATURII COMUNISTE DIN ROMÂNIA   
I.    a. Contextul istoric care a favorizat instaurarea dictaturii comuniste în Europa de Est   
I.    a. 1. Procesul de sovietizare desfăşurat în ţările din Estul Europei   
I.    a. 2. Raporturile statelor de democraţie populară cu Biserica   
I.    b. Politica regimului de democraţie populară asupra vieţii bisericeşti din România în perioada 1944 -1948  
I. b. 1. Contextul istoric care a favorizat instaurarea regimului comunist în România   
I. b. 2. Modificările legislaţiei bisericeşti şi urmările acestora   
 
CAPITOLUL II: REPERE ASUPRA VIEŢII Şl ACTIVITĂŢII DIN VÂLCEA A PREOTULUI IOAN MARINA
II.    a. Locul natal - Sueştii Cernei   
II.    b. Familia   
II.    c. Studiile  
II.    c. 1. Perioada copilăriei şi adolescenţei                  
II. c. 2. Perioada premergătoare desăvârşirii studiilor   
II.    d. Activitatea până la alegerea sa ca ierarh la laşi  
II. d. 1. Preot paroh în mediul rural        
II. d. 2. Preot paroh în mediul urban - Biserica Sfântul Gheorghe din Râmnicu-Vâlcea                      
 
CAPITOLUL III: ACTIVITATEA ÎN TREAPTA IERARHICĂ DE ARHIEREU ÎN MOLDOVA   
III.    a. Activitatea desfăşurată ca Arhereu Vicar în Moldova        
III.    a. 1. Alegerea preotului loan Marina în treapta ierarhică de arhiereu   
III.    a. 2. Reorganizarea Eparhiei distrusă de război  
III.    a. 3. Activitatea social — culturală şi filantropică    
 
...............
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0330 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.