Pe urmele lui Putin. Sufletul unui imperiu în 11 fusuri orare - Nina Hrusciova

Pe urmele lui Putin. Sufletul unui imperiu în 11 fusuri orare - Nina Hrusciova
-10%
Preț: 40,41 RON
44,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-38-0349-9
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 384
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Pe urmele lui Putin. Sufletul unui imperiu în 11 fusuri orare - Nina Hrusciova

 
Moscova bizantină
Istoria de aproape nouă sute de ani a Moscovei a fost martora transformării sale dintr-un sat nordic, izolat în secolul al XII-lea, într-o adevărată capitală bizantină în timpul lui Putin. (Imperiul Bizantin a căzut în 1453, dar nu toată lumea cunoaşte azi acest lucru în Rusia, unde Putin se comportă deseori ca şi cum ar fi descendentul direct al vreunui împărat bizantin.)

Fondat, conform celor mai multor legende, de către prinţul Iuri Dolgoruky printre mlaştinile şi pădurile aflate de-a lungul Râului Moscova, acest oraş s-a dezvoltat pe măsură ce Kievul a început să-şi piardă din influenţă în anii 1100. Numele de Moskva se presupune că provine de la triburile fino-ugrice din zonă.
 
In unele momente, nu ai cum să nu te gândeşti că Moscova este Bizanţul, versiunea sa modernizată, cu maşinile Mercedes şi supermarketurile sale cu produse gourmet. La fel cum au procedat împăraţii bizantini cu secole în urmă, Putin şi susţinătorii săi vorbesc astăzi despre Rusia de parcă ar fi o putere hirotonisită prin graţia divină, al cărei destin este să se împotrivească corupţiei morale şi decăderii ce se presupune că vin dinspre Occident.
 
Prin urmare, emblema bizantină cu vulturul bicefal nu doar că împodobeşte în prezent clădirile guvernamentale, dar apare peste tot, chiar şi pe cutiile de lapte şi pe husele telefoanelor mobile produse în afara Rusiei de către străinii abili.
 
Bizanţul, conducătorii şi simbolurile sale sunt discutate în emisiunile de televiziune, iar grandoarea lor imperială este citată drept exemplu pentru gloria viitoare a Rusiei. Preoţii ortodocşi cu bărbi pretenţioase predică, în slujbele lor, despre cum Rusia, dacă vrea să-şi recapete măreţia de altădată, trebuie să privească adânc în trecutul predecesorilor săi creştini.
 
Postul de televiziune Spas („Salvarea”) nu doar că transmite informaţii despre istoria creştinismului ortodox, ci şi comentează afaceri străine sau interne. Spas a prezentat în mod repetat un documentar de lungmetraj din 2008, intitulat The Demise of the Empire: A Byzantine Lesson („Moartea unui imperiu: Lecţia bizantină”), iar alte televiziuni importante din Rusia i-au urmat exemplul. Ideea nu foarte subtilă care stă la baza acestei nostalgii pentru Bizanţ este că Rusia poate, ba chiar trebuie să existe doar în opoziţie cu Occidentul, despre care se spune că ura în trecut Bizanţul la fel de mult precum o...
 
CUPRINS:
 
PROLOG: Solovki, sufletul Rusiei    
Introducere: Pe urmele lui Putin  
1.    Kaliningrad: Privirea de chihlimbar a unui imperiu 
2.    Kiev: Mama tuturor oraşelor ruseşti sau o ameninţare la adresa Mamei Rusii? 
3.    Arhanghelsk, Insulele Solovetsky, Sankt-Petersburg şi Moscova: Fusul orar al Kremlinului sau
ceasul ceasurilor din Rusia    
4.    Ulianovsk (Simbirsk) şi Samara (Kuibîşev):
Oraşele de pe măreaţa Volga    
5.    Perm, Ekaterinburg şi Tiumen:
Sfânta Trinitate din Ural    
6.    Omsk: O metaforă eterogenă
a imperiului lui Putin    
7.    Novosibirsk: O poveste despre ştiinţă
şi serendipitate    
8.    Ulan-Ude, Irkutsk şi Lacul Baikal:
Locuinţele asiatice ale spiritului
9. Blagoveşcensk, Heihe şi Iakutsk: Viaţa în condiţii grele
10. Vladivostok: Sâ conducem estul!
11. Magadan şi Butugychag: De la capitala Gulagului la Valea Morţii
12. Petropavlovsk-Kamceatski: Orientul foarte îndepărtat
EPILOG: Trecutul viitorului rus
MULŢUMIRI
NOTE CU PRIVIRE LA NUME Şl REDENUMIRI
NOTE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinte politice

Created in 0.0328 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.