Perestroika Boys - Dinu Gutu
28,20 RON
30,00 RON (-6%)

Perestroika Boys - Dinu Gutu

Perestroika Boys - Dinu Gutu
-6%
Preț: 28,20 RON
30,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8406-9
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 256
Format: 13x20

DESCRIERE

Perestroika Boys - Dinu Gutu

 
Dima, strada Bernardazzi, Chişinău, noiembrie 2010
— Mama era invidioasă că noi aveam nişte fini şi finii erau mai bogaţi ca noi. Finu’ repara televizoare şi-avea tot timpu’ bani, cui nu i se strica televizoru’ la Tiraspol? Ori vreun frigider? Şi copiilor lor le-au luat Dandy într-o zi. Costa 67 de dolari, oribil de scump, o avere, bleadi.
 
Nu trebuia să mănânci nimic două luni să-ţi iei, şoc a fost pentru noi vestea. Şi-mpreună cu Daşa am făcut un plan să-i punem pe părinţi să ne cumpere şi nouă chestia asta: primul pas a fost să facem curat o săptămână în casă nu ca să ne ia, da’ măcar să se gândească, să putem deschide discuţia despre Dandy. Evident că nu s-a-ntâmplat nimic.
 
Asta a fost printre primele decepţii în privinţa meritului, a ce ni se cuvine, a dreptăţii. Vrei meritocraţie? Sugi puia! Nu-i pe meritate, pur şi simplu. Tu poţi să faci curat cât vrei, că, dacă nu ţi-i dat, nu ţi-i dat. Poţi să te chinui, poţi să nu te chinui.
 
Unii se chinuie şi au, da’ alţii nu se chinuie şi tot au. Sau invers. N-am mai crezut în dreptate de-atunci. Părinţii n-aveau nicio vină, ei au încercat pentru noi să se ducă-n cursele celea cu legumele la ruşi. Au încercat cu agricultura, că atunci aşa era moda, dar după câteva eşecuri din astea au trebuit să renunţe.
 
Mama a mai continuat cu Italia, dar n-a mai fost ea după experienţele iestea; femeie foarte ambiţioasă care-a tot încercat de toate şi parcă pedalează în gol. Aşa spunea: Comunismul nu era bun, dar nu trebuiau să distrugă tot. Cu asta nu-s de acord, cu distrugerea totală; comunismu’ nu era prin definiţie rău. Doar chestiile greşite trebuiau scoase şi trebuia să treacă printr-un proces de evoluţie, nu de involuţie. De asta ei îi pare rău.
 
Era organizat, era totu’ la locul lui, acum, bleadi, îi haos, îi sălbătişie. Şi nu numai ei nu-i convine, da’ nimănui nu-i convine. Ea regretă organizarea. Iaca, prima dată când a ajuns în Italia, deşi face munci de jos, ei asta i-a plăcut -organizarea. Nu-i vorba de regim cât îi vorba despre modu’ de viaţă, cum îţi trăieşti viaţa. Asta regretă ei, nu regimu’, că-s chestii absolut diferite.
 
Nu-i ca şi cum ei au încurajat sistemu’ cela, ca şi cum au stat cu mâna pe inimă pentru Partid, nu, ea concret a vrut să profite de regim, ea a fost carieristă, s-a ridicat profesional, până totu’ s-a prăbuşit într-o zi. A vrut salariu mai mare, a vrut să trăiască bine, asta-i singura vină a ei. Femeile s-au ridicat în vremurile celea, li s-au dat multe drepturi şi, chiar dacă nu era chiar egalitate, în comparaţie cu Vestul o fost mult mai bine, mai la egal.
 
S-o schimbat regimu’, s-o schimbat puterea, a venit religia înapoi, a venit cultura de masă, o rămas propaganda mică, fără direcţie, făcută la patru ani, votaţi cu cela sau votaţi cu celălalt. Da’ iaca, propaganda despre stil de viaţă, despre femeia de carieră a dispărut. Amu, teoretic ţi-l aleji, stilu’ de viaţă, iaca cum era Max metalist, eu unionist, alţii gopnici.
 
Şi mam-mea rămânând numai cu anturaju’ ista, s-o dus toată chestia ceia de emancipare. O devi-nit foarte tradiţionalistă, ceea ce mă sperie de fapt. Mam-mea a făcut 52, nu-i bătrână. Da’ ce să vorbim despre tineretu’ rămas la Tiraspol? Despre Fuflik, despre paţanii din şcoala mea, care de-acolo n-o să iasă vreodată? Ei trăiesc într-un stat independent şi nerecunoscut de nimeni şi ei se duc în Moldova ca peste graniţă...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

26,32 RON
28,00 RON (-6%)
Created in 0.0323 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.