Piersicul. Sortimente si tehnologii moderne
DESCRIERE
Piersicul. Sortimente si tehnologii moderne - N. Cepoiu, C. Manolache
Piersicul este una din cele mai valoroase specii pomicole cultivate, care se remarca prin precocitate in rodire, potential mare de productie si calitate superioara a fructelor.
Pomii incep sa fructifice economic din anul al treilea de la plantare, iar fructele obtinute se consuma in stare proaspata, sau se folosesc ca materie prima, pentru procesare, in vederea obtinerii unui numar mare de produse finite.
CUPRINS:
Originea si istoricul culturii piersicului
Cultura piersicului si nectarinului pe plan mondial
Cultura piersicului in Romania
> Evolutia culturii
> Sortimentul, centre de ameliorare si amelioratori
Taxonomia si variabilitatea genetica a caracterelor morfologice
Particularitatile cresterii si dezvoltarii piersicului standard
> Particularitatile cresterii
> Formarea organelor de reproducere
> Pozitia mugurilor vegetativi si de rod pe lastarii lungi
> Caderea mugurilor floriferi
> Repausul vegetativ
> Inflorirea
> Polenizarea
> Crestrea si dezvoltarea fructelor
> Partenocarpia
> Caracteristicile morfologice ale ramurilor de rod
> Evolutia ramurilor de rod
Particularitatile cresterii si dezvoltarii piersicului dwarf (pitic)
> Particularitatile cresterii si rodirii
> Soiuri cu caracter ornamental
> Soiuri pentru productie
> Soiuri cu insusiri mixte, ornamentale si de productie
Sortimente de soiuri in tarile mari producatoare de piersici. Centre si tendinte in ameliorare, amelioratori
> Consideratii generale
> In China
> In Statele Unite ale Americii
> In Italia
> In Franta
> In Spania
> In Grecia
> In Argentina
> In Chile
> Tendinte in ameliorarea piersicului
Portaltoii piersicului si nectarinului
> Consideratii generale
> Comportarea in cultura a portaltoilor
> Scurta caracterizare a portaltoilor
> Compatibilitatea si incompatibilitatea piersicului la altoire
Cerintele piersicului si nectarinului fata de factorii de mediu
> Necesarul de caldura
> Necesarul de frig
> Efectele temperaturilor scazute
> Cerintele fata de lumina
> Cerintele fata de apa
> Cerintele fata de sol
Infiintarea plantatiei
> Studiu de fezabilitate
> Strategii folsite in proiectarea plantatiei
> Sisteme de cultura
> Implementarea proiectului
> Conditiile de amplasare a plantatiilor
> Pregatirea terenului pentru plantare
> Lucrari pregatitoare plantarii pomilor
> Alegerea materialului saditor
> Managementul plantarii pomilor
Forme de coroana, caracterizare si tehnica formarii
> Forme de coroana folosite in sistemul clasic de cultura
> Forme de coroana destinate sistemelor moderne
> Valorificarea potentialului de crestere si rodire a piersicului si nectarinului in diferite densitati si sisteme de conducere
Intretinerea solului in plantatiile pe rod
> Ogorul negrul
> Ogorul negru realizat prin erbicidare totala
> Ogorul negru lucrat, combinat cu erbicide
> Inierbarea intervalelor dintre randurile de pomi si erbicidat de rand
> Alternarea intervalelor lucrate cu cele inierbate
Nutritia piersicului
> Rolul fiziologic al elementelor minerale, azotului, fosforului, potasiului, calciului, magneziului, sulfului, fierului, manganului, zincului, borului, cuprului, molibdenului, clorului si dereglari in nutritie
Fertilizarea plantatiilor
> Consideratii generale
> Fertilizarea in plantatiile tinere
> Fertilizarea plantatiilor pe rod
> Fertilizari pentru corectarea dereglarilor in nutritie
> Fertilizarea prin irigatie (fertirigatia)
> Fertilizarea foliara
Irigarea plantatiilor
> Efectele stresului hidric
> Atenuarea efectelor stresului hidric
> Sursele de apa pentru irigare
> Calitatea apei de irigat
> Metode de irigare
> Irigarea cu rampe perforate
> Irigarea prin picurare
> Irigarea prin microaspersiune
> Norma de udare
Taierea pomilor
> Taieri pentru formarea coroanelor
> Taieri pentru reducerea taliei pomilor si formarea unor coroane compacte
> Taieri de productie
Controlul vigorii piersicului
> Controlul genetic
> Controlul tehnologic
Raritul florilor si fructelor
> Consideratii generale
> Raritul chimic
> Raritul manual
> Raritul mecanic
Protectia pomilor impotriva gerurilor si ingheturilor tarzii
Bolile si daunatorii piersicului si nectarinului
> Bolile piersicului si nectarinului
> Nematozii
> Insecte daunatoare
> Acarienii
> Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor piersicului si nectarinului
Cauzele diminuarii longevitatii piersicului
> In climatul cald
> In climatul temperat
Maturarea si calitatea fructelor in relatie cu soiul si tehnologia de cultura aplicata. Evaluarea recoltei
Recoltarea, sortarea si ambalarea fructelor
> Recoltarea
> Sortarea
> Ambalarea
> Factorii implicati in deteriorarea fructelor si masurile ce se impun pentru mentinerea calitatii lor
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 20,00 RON
- 39,48 RON42,00 RON (-6%)
- 30,55 RON32,50 RON (-6%)
Promo
-Asistenţă online
-Suntem deconectați |
RECENZII