Plante medicinale de la A la Z (editia a III-a)

Plante medicinale de la A la Z (editia a III-a)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 672
Format: 16x23
Preț: 48,00 RON
60,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Plante medicinale de la A la Z (editia a III-a) - Ursula Stănescu, Monica Hancianu, Oana Cioanca, Ana Clara Aprotosoaie, Anca Miron

 
Volumul cuprinde monografiile plantelor indigene şi ale plantelor exotice cel mai frecvent utilizate în fitoterapie. Cititorul interesat de calităţile terapeutice ale plantelor va găsi aici, pe lîngă denumirile lor ştiinţifice şi cele populare, informaţii esenţiale despre aria de răspîndire, utilizările tradiţionale, principiile active, indicaţiile terapeutice, eventualele efecte toxice şi interacţiuni medicamentoase.
 
Este de asemenea descris modul de utilizare modernă a plantelor medicinale: pe de o parte, folosirea acestora în mediul casnic, iar pe de alta, suplimentele alimentare şi/sau medicamentele ce conţin principiile lor active. Plante medicinale de la A la Z se adresează atît medicilor şi farmaciştilor, cît şi tuturor celor interesaţi de posibilităţile de tratament pe care le oferă fitoterapia.
 
Din carte:
 
Coffea sp. (arbore de cafea)
 
Provenienţă: Coffea arabica L., Coffea canephora Pierre ex Froehner Furnizează produsele: Coffeae semen, cafeină
 
Descriere botanică
 
Speciile Coffea arabica L. şi Coffea canephora Pierre ex Froehner, din familia Rubiaceae, sunt arbuşti înalţi de 8-10 m şi ramificaţi la bază, cu frunze persistente, eliptic-lanceolate, lucioase şi flori albe, grupate câte 10-20 în verticile şi având un miros ce aminteşte de cel al iasomiei.
 
Fructele sunt drupe verzi care la maturitate devin roşii; ele conţin două seminţe plan-convexe, verzi şi inodore. 5-10% dintre fructe au o singură sămânţă.
 
Arbuştii de cafea ating maturitatea după circa 7 ani, fructifică după 3-5 ani şi sunt productivi în medie 15-20 de ani.
Produsul medicamentos, Coffeae semen, reprezintă albumenul seminţelor recoltate de la specia Coffea arabica L., uscat, dar încă verde.
 
Cotiledoanele seminţelor speciei Coffea canefora, reprezentând sortul de cafea robusta, sunt mai bogate în alcaloizi purinici, dar furnizează o cafea amară şi mai puţin aromată, motiv pentru care nu sunt oficinale, industria farmaceutică folosindu-le doar ca materie primă pentru extracţia cafeinei. Această din unnă specie este mai rezistentă la boli, dăunători şi condiţii climatice.
 
După recoltare, fructele mature se prelucrează fie pe cale umedă, fie pe cale uscată. Metoda umedă constă în îndepărtarea mecanică a pulpei fructelor, fennentare (10-36 de ore), spălare şi uscare, în timp ce metoda uscată supune fructele unei uscări la soare, după care se decortichează mecanic.
 
Se obţine astfel cafeaua verde, constituită din albumen şi o parte din tegumentul seminal, care prin torefiere (încălzirea la temperaturi de 220-270 °C timp de 1, 5-3 minute sau 12 minute la 185-250 °C, fără a carboniza produsul) furnizează cafeaua aromată cunoscută.
 
Astăzi, Coffea arabica se cultivă pe scară largă în America de Sud, Africa de Est şi Asia, în timp ce Coffea robusta în Africa Centrală, Africa de Vest, Asia de Sud-Est şi, într-o mică măsură, în Brazilia. Brazilia este principalul producător mondial de cafea, fiind urmată de Vietnam, Columbia, Indonezia, India şi Mexic.
 
Produsul vegetal este util astăzi doar pentru extracţia cafeinei destinate industriei farmaceutice.
 
Utilizări tradiţionale
 
Specia Coffea arabica este originară din Podişul Etiopiei (regiunea Koffe) şi are o istorie bogată. Una dintre legendele privind originea cafelei arată că un mistic yemenit, Shaikh ash-Shadhili, ce călătorea prin Etiopia, a observat la un moment dat, într-o turmă de capre, că unele animale prezentau o vitalitate neobişnuită, şi după ce a încercat fructele cu care se hrăneau, a experimentat aceeaşi stare de energie.
 
O altă legendă povesteşte că nişte păstori au observat cum caprele lor erau mai vioaie şi pline de energie după ce au consumat fructele roşii ale unui arbust. Un preot de la o mănăstire învecinată, auzind aceasta, i-a sfătuit pe păstori să adune fructele acelui arbust şi să prepare o băutură. Aşa ar fi apărut ceea ce mai târziu a devenit una dintre cele mai populare băuturi.
 
Cultivat pentru prima dată de arabi la sfârşitul secolului al XV-lea, arbustul de cafea s-a adaptat cel mai bine în zona Yemenului, în împrejurimile oraşului Mokha. Se pare că în anul 1511 în Mokha se încetăţenise deja obiceiul băutului cafelei, astfel încât guvernatorul oraşului s-a văzut constrâns să interzică acest obicei ca fiind potrivnic Coranului.
 
Totodată, el a introdus un „Tribunal al cafelei” condus de doi medici, care au interzis vânzarea şi au închis cafenelele. Nerespectarea interdicţiei a fost urmată de biciuirea în public a nesupusului, urmată de legarea sa pe un măgar, cu capul spre coadă, şi plimbarea sa prin târg.
 
Deja următorul guvernator, el însuşi mare iubitor de cafea, a ridicat această interdicţie. în anul 1534, sultanul Suleiman Magnificul a oficializat cafenelele la Constantinopol, care au fost la rândul lor închise de Murad al II-lea. în 1573, medicul german Leonhard Rauwolf face cunoştinţă la Alep cu cafeaua şi o aduce la Augsburg, de unde s-a răspândit în tot nordul Europei...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt înainte la ediţia a II-a (prof. univ. dr. Ursula Stănescu) 
 
Achillea millefolium L. (coada şoricelului) 
Aconitum sp. (omag) 
Acorus calamus L. (obligeană)
Adonis vernalis L. (ruşcuţă de primăvară)
Aesculus hippocastanum L. (castan sălbatic)
Agrimonia eupatoria L. (turiţă mare) 
Agropyron repens (L.) P. Beauv. (pir) 
Allium cepa L. (ceapă)
Allium sativum L. (usturoi) 
Allium ursinum L. (leurdă) 
Aloe sp. (aloe) 
Alpinia officinarum Hance 
Althaea officinalis L. (nalbă mare) 
Arnmi majus L
Arnmi visnaga (L.) Lam. (khella) 
Angelica archangelica L. (angelică)
Apium graveolens L. (ţelină) 
Arctium lappa L. (brusture)
Arctostaphylos uva-ursi L. (strugurii ursului) 
Argania spinosa (L.) Skeel (argan) 
Arnica montana L. (arnică) 
Artemisia absinthium L. (pelin) 
Artemisia annua L. (peliniţă)
 
...............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

47,96 RON
59,95 RON (-20%)
Created in 0.0520 sec