Povestea banilor - Charles Wheelan

Povestea banilor - Charles Wheelan
-10%
Preț: 48,60 RON
54,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6792-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 408
Format: 13x20

DESCRIERE

Povestea banilor - Charles Wheelan

 
Ce sunt banii?
Care este scopul acestor mici obiecte rotunde sau hârtii care, în sine, nu par a avea vreo utilitate, şi totuşi, contrar mersului firesc al lucrurilor, trec dintr-o mână într-alta, la schimb cu alte lucruri mai utile -sau nu -, pentru care toţi sunt atât de dornici să renunţe la propriile bunuri. — Carl Menger, fondator al Şcolii austriece de economie, 1892

In 2009, Coreea de Nord a făcut ceva neobişnuit, chiar şi după standardele nord-coreene. Ţara a emis o monedă nouă, care tăia două zerouri din toţi banii. Astfel, un won din noua monedă a fost declarat echivalentul a o sută de woni din vechea monedă.
 
Trucul acesta nu e neapărat ceva nou. În trecut, numeroase ţări au emis noi monede, cu mai puţine zerouri, ca metodă de a opri inflaţia. În 1994, Brazilia a creat o monedă cu totul nouă, realul, care a înlocuit realul cruzeiro, afectat de inflaţie. Guvernul a anunţat că fiecare real nou-nouţ va valora 2. 750 de reali cruzeiro.
 
Nimic din cele de mai sus nu e bun sau rău pentru cumpărători, atâta timp cât vechea monedă poate fi uşor schimbată în cea nouă. Imaginaţi-vă dacă Statele Unite nu ar mai avea bancnota de un dolar, iar toate preţurile ar fi în penny.
 
Apoi, într-o zi, guvernul anunţă că penny-i nu mai sunt acceptaţi ca monedă legală şi că acum o sută de penny ar putea fi schimbaţi într-o monedă nouă, dolarul, după care toate preţurile ar fi cotate în dolari. Un produs care înainte costa două sute de dolari acum ar costa doar doi.
 
Din punctul de vedere al puterii de cumpărare, nu s-ar schimba prea multe. Cei care înainte aveau mulţi penny ar avea acum mulţi dolari. Conturile bancare ar fi şi mai uşor de convertit, fiecare cont pierzând două cifre.
 
Preţurile ar părea acum mai mici (înţelegem astfel de ce este folosită ca metodă de luptă contra inflaţiei), însă, din punctul de vedere al averii acumulate, bogaţii ar fi tot bogaţi, iar săracii, tot săraci, doar că în dolari, în loc de penny...
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri   
Introducere  
 
PARTEA I CE SUNT BANII
1.    Ce sunt banii?   
2.    Inflaţie şi deflaţie  
3.    Ştiinţa, arta, politica şi psihologia preţurilor  
4.    Credit şi crize   
5.    Băncile centrale 
6.    Ratele de schimb şi sistemul financiar global  
7.    Aurul   

PARTEA A II-A
DE CE SUNT IMPORTANŢI
8.    O scurtă incursiune în istoria monetară a Statelor Unite    
9.    1929 şi 2008  
10   Japonia    
11    Moneda euro   
12.  Statele Unite şi China   
13.  Viitorul banilor 
14.    Îmbunătăţirea operaţiunilor sistemului bancar central 
 
Note    
Indice
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0381 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.