Privind intotdeauna peste umar. Anxietatea

Privind intotdeauna peste umar. Anxietatea
Preț: 50,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-28-1499-1
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 314
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Privind intotdeauna peste umar. Anxietatea - Alina Chiracu

 
... stresată şi stresantă. Sunt două cuvinte care m-au bântuit mai bine de jumătate de viaţă, cu care m-am şi identificat, din păcate, din momentul în care mi-au fost adresate şi până foarte, foarte recent. În generală nu le-am tratat ca fiind jignitoare, ci mai degrabă mi se părea că înglobează o bună parte din mine. Eram „stresată" pentru că, spre deosebire de colegii mei, îmi doream să fac lucrurile bine din prima, fără ajustările adulţilor, pe care le interpretam ca pe nişte reproşuri personale.
 
Trecusem cumva de frica de a fi percepută aşa, sau mai bine zis mă resemnasem în faţa opiniei colegilor de clasă. Stresul vine la pachet cu „stresantul", sau cel puţin aşa credeam eu atunci. Stresanta din mine punea mereu răul înainte şi asta mi-a priit în viaţa profesională (nu şi în cea personală, dar ajungem şi acolo), pentru că eram pregătită pentru aproape orice. Pentru că eram elevă conştiincioasă, profesorii mă grupau cu cei de la polul opus şi istoria acţiunilor mele se repeta iar şi iar.

Am menţionat că mă resemnasem cu ideea de a fi stresantă, dar asta nu s-a întâmplat uşor. Atunci când eram mică, am fost mereu mai retrasă, acest lucru datorându-se atât firii mele introverte (mulţumesc, tata), cât şi faptului că am o soră geamănă (mulţumesc, din nou, tata). Dacă nu aveam curajul de a mă uita în ochii cuiva sau de a vorbi cu cineva, o făcea surioara mea mai mare pentru mine. La un moment dat, serviciile benevole ale surioarei mele au devenit contra cost, întrucât voia şi ea o compensaţie monetară pentru efortul depus.
 
O perioadă a funcţionat şi aşa, eu îi dădeam bani ca să-mi cumpere ce voiam, ea îşi cumpăra şi ea ce voia, după care eu devoram ambele dulciurele într-un exces de zel. Mă întreb oare de ce n-a durat mai mult. Când a realizat că afacerea nu e profitabilă, m-a pârât mamei, care m-a dus la o bună prietenă de-a ei. Aceasta nu era psiholog, dar am vorbit câteva ore cu ea, pe care le clasific acum ca ore de consiliere. Verdictul: hiperactivă şi anxioasă, o combinaţie nasoală. N-au urmat ore de terapie. Cu cine le-aş fi făcut? Nu erau nici necesare. Eram olimpică la trei materii, nu copil-problemă...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte     7
Scurtă incursiune în istoria anxietăţii     9
O poveste obişnuită. File de jurnal     13
Fragmente din anxietatea mea     16
Am fost odată stresată şi stresantă     18
Anxietatea. Duşmanul din tine     21
Rătăcire prin anxietate     26

PARTEA I Anxietatea     
Anxietatea Tipuri, caracteristici, simptomatologie     31
Anxietatea. Concept şi perspective     61
Trăind cu anxietatea     75
Anxietatea din perspectivă evoluţionistă      81
Anxietatea din perspectivă psihanalitică     93
Frică, anxietate sau dezgust? Rolul emoţiilor în tulburările anxioase...    98
Anxietatea la copii şi adolescenţi     113
Timpul psihologic în anxietate     120
Rădăcini transgeneraţionale ale anxietăţii de separare     126
Evaluarea anxietăţii      133
Psihoterapia cognitiv-comportamentală în anxietate     139

Partea a II-a Studii    
...
... 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0372 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.