Prizonier la japonezi. Amintirile unui supraviețuitor din Al Doilea Război Mondial - Alistair Urquhart

Prizonier la japonezi. Amintirile unui supraviețuitor din Al Doilea Război Mondial - Alistair Urquhart
-10%
Preț: 39,51 RON
43,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069507865
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 304
Format: 13x20

DESCRIERE

Prizonier la japonezi. Amintirile unui supraviețuitor din Al Doilea Război Mondial - Alistair Urquhart

 
... Japonezii ne-au pus imediat la treabă. Acest tronson al căii ferate urma să se unească în final, mai la nord, cu cel la care lucraserăm noi în Trecătoarea Focul Iadului. Am început să defrișăm jungla, exact așa cum făcuserăm și la Kanyu I, ceea ce era cu siguranță mai ușor decât să ne croim drum prin stâncile și bolovanii din trecătoare, dar era în continuare îngrozitor. Cu aceiași gardieni și ofițeri japonezi care pândeau în jurul nostru era același chin.
 
Brutalitatea, bolile, înfometarea și moartea ne amenințau la fiecare pas. Când am sosit, în prima seară, tot desculți și în pielea goală, în afară de jap‑happy, am făcut câteva reparații la colibe; unele erau înclinate în unghiuri ciudate, ca niște versiuni din junglă ale Turnului din Pisa.
 
A trebuit să înlocuim frunzele de pe acoperișuri. Cu sau fără voia noastră, am ocupat în colibe aceleași locuri ca și în prima tabără. Rutina și familiaritățile le dădeau oamenilor foarte multă liniște, oricât de nestatornice sau de trecătoare puteau fi aceste lucruri.
 
După câteva săptămâni de progres constant, ne apropiam de râul Kwai, peste care japonezii intenționau să ne pună să construim două poduri, primul din lemn și bambus, al doilea din oțel și beton. Urma să fie un proiect ingineresc important, pe care mă îndoiam că vom reuși să-l realizăm în starea în care eram și cu uneltele de care dispuneam.
 
Am continuat să eliberăm drumul pentru linia ferată, în timp ce alte echipe de lucru au mers în junglă să doboare copaci și bambus pentru schelărie. Atunci s-a produs dezastrul. Din cauza dizenteriei, într-o noapte, m-am trezit. Am alergat pe întuneric spre latrine, ținându-mă cu mâinile de burta care mă durea îngrozitor, dar, la întoarcere, m-a oprit un gardian coreean.
 
Apăruse din întunecimea pădurii și m-a luat prin surprindere. Îmi tot spunea ceva în față. Nu înțelegeam nimic. La început, am crezut că mă mustră pentru că nu îl salutasem, dar nu-l văzusem pe individ.
 
Vorbea în continuare ca un nebun, arătând în jos, la abdomenul meu. Spre oroarea mea, mi-am dat seama că se excita.
 
— Facem, facem, spunea întruna, încercând să mă înhațe.
 
— Nu! am strigat la el.
 
— Facem, facem tu, mine.
 
— Nu, i-am spus din nou cu hotărâre. A încercat din nou să mă înșface, așa că l-am lovit fără ezitare, desculț cum eram, cât am putut de tare, chiar între picioare. S-a prăbușit urlând de durere...
 
CUPRINS:
 
Prefață – Scoțianul uitat în infern de Ion M. Ioniță
Introducere
 
Capitolul 1 – O să te mai întorci vreodată?
Capitolul 2 – Gelozie
Capitolul 3 – Pământ al speranței și al gloriei!
Capitolul 4 – Marșul morții
Capitolul 5 – Trecătoarea Focul Iadului
Capitolul 6 – Podul de pe râul Kwai
Capitolul 7 – Este păcat să minți
Capitolul 8 – Călătorie sentimentală
Capitolul 9 – Întoarcerea din morți
 
Mulțumiri
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Jurnale si memorii

Created in 0.0297 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.