Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago

Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago
Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 596
Format: 15x21
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago - Heinz Kohut

 
... Psihologia Sinelui, întemeiată de Heinz Kohut, este una dintre cele mai importante orientări din psihologia, psihoterapia și psihanaliza contemporană.
 
Pornind de la tulburările narcisice de personalitate, frecvente în clinica sa din America anilor ’50, Kohut se distanțează de teoria pulsiunilor elaborată de Freud pe baza tratării nevrozelor, foarte răspândite în Europa începutului de secol...
 
Din carte:
 
Punctul de vedere al psihologiei Sinelui

Dr. Kohut: Ei bine, iată-ne aici. Suntem pe cale de a începe un curs despre care îmi dau seama că este mai degrabă bizar. Materialul pe care îl vom discuta în acest curs de anul patru şi de anul cinci nu este structurat conform vreunui plan.
 
Mai degrabă, cursul a fost organizat astfel încât să vă dea oportunitatea de a discuta orice probleme de teorie şi de practică aţi dori să revedeţi şi să vă clarificaţi în acest moment; este începutul sfârşitului programei formale a Institutului.
 
Intrucât este, pe undeva, un curs personal, probabil că aş putea începe prin a vă împărtăşi puţin din experienţele mele anterioare de predat, care s-au întins pe parcursul unei lungi perioade aici, la Institut.
 
Cred că am început să predau în urmă cu 25 de ani, iar prima mea temă a fost un curs de psihopatologie de trei trimestre.
 
Cursul era un fel de manual condensat de psihopatologie, care trecea de la nevroze la psihoze în modul obişnuit.
 
Apoi, treptat, acel curs s-a transformat în ceva cu care am rămas în jur de 15 ani. Probabil că unele dintre ideile pe care le-am elaborat atund, mai ales felul în care am organizat cursul şi felul în care s-a dezvoltat treptat, au devenit o parte componentă importantă a actualei programe.
 
A fost un curs de doi ani, predat în al doilea şi al treilea an de studii, şi trata teoria psihanalitică, utilizând o abordare amestecată, cronologică şi sistematică.
 
Eu am construit treptat în aceste cursuri o abordare a dezvoltării psihanalizei din punct de vedere cronologic; de la începuturile sale cu Anna O. a lui Breuer şi de la descoperirea ştiinţifică noţională a lui Freud în ceea ce priveşte semnificaţia «curăţării coşului de fum" pentru Anna O.
 
Pornind de acolo, am încercat să arăt cum succesiunea ulterioară de descoperiri şi de formulări teoretice nu a fost doar o dezvoltare accidentală, ci părea să fie, de fapt, o desfăşurare a unui tip de program predeterminat de descoperire şi teoretizare care, per ansamblu, cred că ar putea fi prezentat destul de frumos.
 
Mai întâi a fost conceptualizarea brută, penetrarea materialului ascuns, aidoma deschiderii unui abces, ignorând toate structurile care interferau.
 
Era o abordare în care orice mijloc era considerat potrivit pentru a ajunge direct la materialul inconştient. Desigur, totul a început cu hipnoza, după cum ştiţi...
 
............
 
... prin urmare, în general, aceasta-i abordarea pe care am adoptat-o pe parcursul acelor mulţi ani şi probabil că ştiţi că, din întâmplare, chiar la final, am ţinut trei prelegeri care au rezumat acest curs de la Universitatea din Chicago, care au fost înregistrate, iar eu am fost rugat să le transcriu.
 
Din acel rezumat, Phil Seitz, care, cu doi sau trei ani înainte fusese coprofesor al cursului, şi cu mine am scris o lucrare recapitulativă, care a apărut ca un capitol intitulat „Concepts and Theories in Psychoanalysis", în cartea Concepts of Personality.
 
Prin urmare, aceea a fost a doua şi principala mea experienţă ca profesor la Institut, care a durat timp de mulţi, mulţi ani. Şi cred că au fost probabil câţiva ani în care am predat istoriile clasice de caz ale lui Freud.
 
Apoi am început să capăt sentimentul... nu ştiu, predasem cursul de metapsihologie atât de mulţi ani şi începusem să-l consider din ce în ce mai puţin interesant, iar îndatoririle administrative pe care le aveam îmi răpeau mult timp.
 
 
CUPRINS:
 
 Prefaţă
31 Prelegerea 1 (7 ianuarie 1972)
Despre perversiuni
 
Prelegerea a 2-a (14 aprilie 1972)
De ce sunt mânioşi pacienţii?
 
Prelegerea a 3-a (24 noiembrie 1972)
Gânduri despre narcisism şi homosexualitate
 
Prelegerea a 4-a (2 martie 1973)
Despre clivajul vertical
 
Prelegerea a 5-a (8 iunie 1973)
Tipuri de agresivitate, posibilităţi ale Sinelui
 
Prelegerea a 6-a (15 februarie 1974)
Transformările mature ale narcisismului
 
Prelegerea a 7-a (29 martie 1974)
Despre alianţa terapeutică
 
Prelegerea a 8-a (7 iunie 1974)
Tulburări narcisice, tulburări oedipiene
 
Prelegerea a 9-a (11 octombrie 1974)
Punctul de vedere al psihologiei Sinelui
 
Prelegerea a 10-a (25 octombrie 1974)
Paranoia şi psihologia Sinelui
 
Prelegerea a 11-a (8 noiembrie 1974)
Fobii, obsesii şi psihologia Sinelui
 
Prelegerea a 12-a (22 noiembrie 1974)
Teoria libidoului şi psihologia Sinelui
 
Prelegerea a 13-a (3 ianuarie 1975)
Tipuri de agresivitate
 
Prelegerea a 14-a (17 ianuarie 1975)
Chestiunea psihologiei pulsiunilor şi unele reflecţii referitoare la tehnică
 
Prelegerea a 15-a (31 ianuarie 1975)
Conştient, inconştient şi Sine
 
Prelegerea a 16-a (14 februarie, 1975)
Mândrie, ruşine şi autoreglare
 
Prelegerea a 17-a (28 februarie 1975)
Şinele şi complexul Oedip
 
Prelegerea a 18-a (14 martie 1975)
Un nou mod de gândire: narcisismul şi psihologia psihozei
 
Prelegerea a 19-a (28 martie 1975)
Şinele nuclear şi chestiunea sănătăţii
 
Prelegerea a 20-a (11 aprilie 1975)
Bipolaritatea Sinelui
 
Prelegerea a 21-a (25 aprilie 1975)
Tipuri de narcisism
 
Prelegerea a 22-a (9 mai 1975)
Psihologie structurală, psihologia Sinelui: obiectul Sinelui, mediul vieţii timpurii
 
Prelegerea a 23-a (23 mai 1975)
Subtilitatea interacţiunilor cu obiectul Sinelui
 
Prelegerea a 24-a (6 iunie 1975)
Tehnică, încheiere, intemalizări de probă
 
Prelegerea a 25-a (11 iunie 1976)
Reflecţii despre Sine şi despre reconstrucţia sa
 
Referinţe
Index
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0473 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.