Rătăciți printre formule - Sabine Hossenfelder

Rătăciți printre formule - Sabine Hossenfelder
-10%
Preț: 33,30 RON
37,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6783-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 308
Format: 13X20

DESCRIERE

Rătăciți printre formule - Sabine Hossenfelder

 
Când mi-am terminat studiile credeam că această comunitate va fi un fel de cămin, ca o familie în care toţi suntem cercetători, gândim asemănător, vrem să înţelegem natura. Apoi însă m-am înstrăinat tot mai mult de colegii mei care, pe de o parte, predică importanţa unei judecăţi empirice imparţiale, iar pe de alta folosesc criterii estetice ca să-şi apere teoriile favorite.

„Când ai găsit soluţia unei probleme la care ai tot lucrat, simţi euforia asta“, spune Gian. „E momentul în care începi brusc să vezi structura ivită din spatele raţionamentul tău.“ Cercetările lui Gian sunt concentrate asupra elaborării de noi teorii în fizica particulelor, care să rezolve aspectele problematice din teoriile actuale.
 
El e primul care a propus o metodă de a cuantifica gradul în care o teorie e naturală, o măsură matematică din care rezultă cât de mult se bazează o teorie pe coincidenţe improbabile.
 
 Cu cât o teorie e mai naturală, cu atât are mai puţin nevoie de coincidenţe, şi cu atât e mai atrăgătoare.
„Senzaţia că o teorie fizică e frumoasă trebuie să fie ceva imprimat în creierul nostru, nu un construct social. Este ceva ce face să rezoneze o coardă interioară“, spune el. „Când cazi peste o teorie frumoasă, resimţi aceeaşi emoţie ca în faţa unei opere de artă.“

Ştiu despre ce vorbeşte, dar nu înţeleg de ce contează asta. Mă îndoiesc că simţul meu estetic e o călăuză demnă de încredere în descoperirea legilor fundamentale ale naturii, legi care dictează comportamentul unor entităţi la care nu am nici un acces senzorial, nu am avut şi nu voi avea vreodată. Ca să fi fost imprimat în creierul meu, acest simţ ar fi trebuit să fi fost benefic în cursul selecţiei naturale. Dar ce avantaj evolutiv poate decurge din capacitatea de a înţelege gravitaţia cuantică?...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă     9
1.    Regulile ascunse ale fizicii     11
2.    O lume minunată     29
3.    Ce mai e nou cu unificarea     56
4.    Fisuri la nivelul fundamentelor     85
5.    Teorii ideale     108
6.    Incomprehensibila comprehensibilitate
a mecanicii cuantice     142
7.    O singură regulă pentru toate     162
8.    Spaţiul, ultima frontieră     198
9.    Universul, tot ce există şi restul     225
10.    Cunoaşterea este putere     255
Mulţumiri     273
Anexa A: Modelul standard al fizicii particulelor     275
Anexa B: Problema naturalităţii     277
Anexa C: Cum poţi fi de folos     280
Note     285

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0314 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.