Războiul care m-a învățat să trăiesc - Kimberly Brubaker Bradley

Războiul care m-a învățat să trăiesc - Kimberly Brubaker Bradley
-6%
Preț: 36,08 RON
38,38 RON (-5,99%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060861294
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 344
Format: 14X20

DESCRIERE

Războiul care m-a învățat să trăiesc - Kimberly Brubaker Bradley

 
...în ziua când se mutase cu noi, Lady Thorton îi dă- duse lui Susan cupoanele ei de raţie şi spusese:

— Nu te îngrijora, am de gând să-mi fac partea mea de treabă.

O fi fost ea dornică să participe la efortul de război, dar cu activităţile casnice nu se omora. Jamie spăla pe jos şi ştergea praful mai mult decât ea, iar Susan şi cu mine ne ocupam de cumpărături şi de gătit. Lady Thorton nu ne qjuta niciodată, nici măcar la spălat. Spunea:
 
— Voi vă pricepeţi la lucrurile astea mult mai bine ca mine.

Dar putea învăţa să se priceapă la cumpărături, dacă le mai făcea şi ea din când în când - probabil că şi-a dat seama. în ziua de după schimbul nostru de pază contra incendiilor, a luat carnetele de raţii ale tuturor, inclusiv al lui Ruth, şi a cheltuit ceea ce însemna raţia de carne pentru două săptămâni pe jumătate de kilogram de miel. Cinci bucăţele elegante de miel.

—    Sunt nişte cotlete minunate, a zis ea. Cu puţin rozmarin...

—    Zece şilingi! a strigat Susan.

O vedeam atât de furioasă pentru prima oară după multe luni.

Carnea era raţionalizată după preţ, nu după greutate. Fiecare persoană din Marea Britanie, indiferent dacă era bogată sau săracă, putea cheltui pe carne doar un şiling pe săptămână. Dacă voiai mai multă, cumpărai carne ieftină. Dacă voiai ceva de calitate, nu-ţi ajungea nici pe-o măsea.

—    Susan, draga mea, tu eşti o bucătăreasă excelentă, dar bucăţile de carne pe care le alegi sunt oribile. Uită-te numai, a zis Lady Thorton şi i-a întins un cotlet. Măcelarul spune că n-a avut ceva mai bun de săptămâni întregi.

—    Nu ne putem permite ce-i mai bun, a zis Susan. Copiii ăştia au nevoie să mănânce carne mai des decât o dată la două săptămâni. Mâine ce le mai dau?

Lady Thorton a pus jos cotletul.

—    Păi... ouă, poate.
 
Noua raţie de ouă însemna un ou pe săptămână de persoană.
 
—    Sau altceva, a zis Lady Thorton.
 
Susan a oftat.
 
-— Nu putem duce cotletele înapoi, a zis ea. Măcar să le savurăm, atunci.
 
Lady Thorton a zâmbit.
 
—    Aleg eu o sticlă de vin.
 
Adusese lăzi pline cu sticle de vin de la conacul Thorton.
 
Susan a fript cotletele într-o tigaie încinsă, presărate cu piper şi rozmarin, şi a încropit un sos. Cotletele miroseau nemaipomenit, dar abia dacă erau cât jumătate din pumnul meu. Asta era toată carnea noastră pentru viitoarele două săptămâni...
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0386 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.