Regina Elisabeta a II-a - Jean Des Cars

Regina Elisabeta a II-a - Jean Des Cars
Preț: 64,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067936414
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 464
Format: 16x23
Categoria: Biografii

DESCRIERE

Regina Elisabeta a II-a - Jean Des Cars

 
... la 26 de ani, prințesa nu ezită nicio clipă: Elisabeta va domni sub prenumele ei, simbol istoric sclipitor al unei epoci de aur a supremației engleze de acum patru veacuri. Un prenume magic, care este al ei:
 
— De ce să iau un altul? i-a spus ea secretarului personal. Începe o nouă epocă elisabetană. Sub acest nume, fiica lui George al VI-lea semnează mesajele de regrete și scuze către autoritățile australiene și neozeelandeze; călătoria ei este anulată.
 
Coroana, Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Commonwealth-ul, coloniile, dominioanele și milioane de oameni sunt în doliu. Londra, mândra și aglomerata capitală care, deși aproape distrusă, își conserva amprenta imperială, este împietrită.
 
Drapele în bernă, spectacole anulate, ediții speciale ale ziarelor, cu chenare negre și manșete cu „God Save the Queen”, zeci de mii de telegrame și scrisori trimise către Palatul Buckingham: toate exprimă durerea populară de a fi pierdut un rege model care a știut să învețe repede și bine, a fost un exemplu de curaj, surprinzându-i uneori chiar și pe politicieni prin calitățile sale de om de stat.
 
George al VI-lea lasă un regim stabil, necontestat, iubit și un guvern condus de patru luni de un bărbat al cărui intervenționism politic spectaculos, între eșecuri și izbânzi, durează de peste o jumătate de veac: Winston Churchill.
 
Invincibilul Churchill plânge la moartea regelui, mărturisind apropiaților:
 
— Am ținut cu adevărat la el. Sfaturile lui erau așa de avizate încât, în situațiile dificile, mă puteam baza întotdeauna pe el...
 
...........
 
... Churchill, „leul”, luptătorul feroce, tunător, dar uneori pudic, în vârstă de 77 ani, îi obligă pe liderii opoziției laburiste, în special pe ternul său rival Clement Attlee, să îl însoțească la aeroport ca să o întâmpine pe noua suverană, Elisabeta a II-a. Domnește o tristețe națională, dincolo de diferențele de opinie.
 
Să fie emoție? Sau viclenia unui politician redutabil? Churchill le răspunde celor care îi vorbesc despre tânăra regină că nu o cunoaște, că e doar o copilă. De două ori fals.
 
Mai întâi, pentru că Elisabeta are 26 de ani și o cunoaște de când ea avea 2 ani, iar el îi scria lui Clementine, soția sa, căreia îi spunea Clemmie: „Are un aer de autoritate și de sagacitate uimitor pentru un prichindel.”
 
 De atunci, a revăzut-o în cursul anilor 1930 și pe 8 mai 1945: Churchill a avut excepționala onoare de a apărea în balconul Palatului Buckingham alături de familia regală, între cuplul suveran și cele două prințese.
 
Pe 20 noiembrie 1947, a fost invitat la nunta Elisabetei și, în mai 1951, moștenitoarea l-a invitat chiar să ia masa împreună înaintea unei curse de cai în care concurau cei mai buni dintre caii lor: calul lui Churchill a avut îndrăzneala să câștige la mustață!...
 
CUPRINS:
 
Introducere O regină fără egal
 

Capitolul 1
Regele a murit, trăiască regina!
La 6 000 de kilometri de Londra, Lilibet devine regina Elisabeta a II-a
În fața Consiliului privat, fiica lui George al VI-lea este recunoscută ca succesoare a tatălui său
Un coșmar protocolar: două regine Elisabeta și două regine-mame!
Elisabeta a II-a: regina debutantă care îl seduce pe Churchill

 

Capitolul 2
De la prințesă la moștenitoare (1926‒1945)
„Micile prințese”, preaiubite și foarte ocrotite
La 7 ani, Lilibet își descoperă pasiunea pentru câinii din rasa corgi
Spre sfârșitul lui 1935, bunicul George al V-lea ia în calcul posibilitatea urcării pe tron a lui Lilibet

 

.........

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0399 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.