Revoluția din 1989. Invinși și învingători

Revoluția din 1989. Invinși și învingători
Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8016-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 632
Format: 17x24

DESCRIERE

Revoluția din 1989. Invinși și învingători - Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Daniel Șandru

 
Revolta de la Braşov şi începutul disidenţei: noiembrie-decembrie 1987

La 15 noiembrie 1987, muncitori ai întreprinderii de Autocamioane „Steagul Roşu” au demonstrat pe străzile Braşovului, scandând „Vrem căldură! ”, „Vrem mâncare pentru copii! ”, „Jos Ceauşescu! ”, „Jos comunismul! ”, „Libertate! Demonstranţii au pătruns în sediul Comitetului Judeţean de Partid, aruncând pe geamuri produsele alimentare inaccesibile populaţiei de rând găsite în sediu, precum şi piese de mobilier.
 
La 3 decembrie 1987, 61 dintre demonstranţi au fost judecaţi şi condamnaţi la pedepse cu suspendarea condiţionată a închisorii pe termene între şase luni şi trei ani. De asemenea, cei condamnaţi au fost mutaţi forţat în alte localităţi.
 
In România, gesturile de solidaritate cu greviştii au fost rare, în favoarea lor manifestându-se public Radu Filipescu, arestat în mai 1983 pentru difuzarea unor manifeste contra regimului Ceauşescu şi condamnat la ani de închisoare pentru acest act, Doina Cornea şi Mihai Botez. Silviu Brucan a considerat că „rebeliunea muncitorilor a fost un eveniment absolut fantastic”, dar era confruntat cu două probleme.
 
Prima era „cum să se răspândească ştirea ei atât în ţară, cât şi în străinătate, dat fiind controlul riguros al mijloacelor de comunicaţie în România lui Ceauşescu”, iar a doua, cum „să fie salvaţi aceşti bravi şi nobili luptători pentru libertate [...] [care] fuseseră arestaţi şi torturaţi”. Brucan a găsit soluţia la prima problemă prin înmânarea imediată a unui raport scris despre revolta lui Leslie High, directorul Bibliotecii Americane, care avea să-l transmită prompt Vocii Americii şi Radio Europa Liberă.
 
Răspunsul lui Brucan la a doua problemă a fost dat în seara zilei de 26 noiembrie 1987, când le-a înmânat corespondenţilor de presă Nick Thorpe, de la BBC Service, şi Patricia Koza, de la UPI, o declaraţie care, deşi nu îl menţiona personal pe Nicolae Ceauşescu, avertiza regimul comunist împotriva represiunii în masă care se pregătea contra greviştilor de la Braşov.
 
Declaraţia sublinia că o continuare a represiunii putea să ducă la izolarea României pe plan internaţional şi la o ruptură totală între regimul comunist şi o clasă muncitoare deja supusă unor condiţii de trai mizerabile. Această declaraţie a lui Brucan, care a marcat momentul de ruptură dintre autorul ei şi regimul Ceauşescu, a fost reluată de numeroase cotidiene occidentale, istoricul britanic Dennis Deletant caracterizând-o ca „semnificativă şi fără precedent”.
 
In prima decadă a lunii decembrie 1987, Silviu Brucan a fost convocat la o discuţie la Colegiul de Partid al CC al PCR. A fost un dialog al surzilor, în care lui Brucan i s-a reproşat „declaraţia ostilă la adresa partidului şi ţării”, el protestând împotriva „violării grosolane a Constituţiei” în cazul său. Această discuţie la care au participat Nicolae Constantin, preşedintele Colegiului de Partid, şi Ion Catrinescu, membru al Colegiului a fost, conform lui Silviu Brucan, ultimul său „dialog cu conducerea de partid, o scurtă ciocnire care a durat numai un sfert de oră”. La mijlocul lunii decembrie 1987, DSS a trecut...
 
CUPRINS:
 
Prezentarea autorilor    7
Argument    17

Partea I
Anul 1989 în context regional şi internaţional

Simion GHEORGH1U - Anul 1989: destrămarea blocului sovietic în context internaţional    35
Vasile BUGA - Revoluţia Română din decembrie 1989 în contextul raporturilor dintre România şi Uniunea Sovietică    43
Igor CAŞU - Mişcarea de eliberare naţională românească în Moldova sovietică, 1989-1991: istorie şi memorie    72
Valentin NAUMESCU - 1989 şi proiecţia internaţională a României post-Ceauşescu    89


Partea a II-a
Ultimii ani ai dictaturii Ceauşescu

Mioara ANTON - Când maverick a încetat să fie maverick. Nicolae Ceauşescu
şi Pactul de la Varşovia (1980-1990)     103
Lavinia BETEA - Leadershipul lui Ceauşescu în etapa perestroika     114
Cosmin POPA - Imposibilitatea reformelor - România 1988-1989      134
Alexandra TOADER - Forme de opoziţie în ultimii ani ai regimului Ceauşescu:
problema „înscrisuri anonime cu conţinut duşmănos” şi rolul Unităţii Speciale „S”... 151
Ana-Maria CĂTĂNUŞ - Mircea Răceanu: un complicat caz de trădare în România comunistă    169


Partea a III-a
Intelectualii şi politica în comunism

Radu IOANID - Dorin Tudoran şi Silviu Brucan. Impactul şi preţul disidenţei
în timpul regimului Ceauşescu    187
Gabriel ANDREESCU - Anul 1989 în dosarele de urmărire informativă şi de reţea ale oamenilor    de cultură    226
Doru TOMPEA - Rezistenţă, disidenţă, opoziţie, revoltă în laşul universitar în anii 1980      243
Andrei MURARU - Retorica dosarelor. Documente disparate şi memorii individuale
privind „Grupul de la Iaşi”. O incursiune neexhaustivă în arhiva poliţiei politice    254
 
............

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0315 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.